Hap pas hapi Masakra në Srebrenicë

Hap pas hapi Masakra në Srebrenicë

Gjenocidi në Srebrenicë është gjenocidi më i madh i shekullit 21 pas luftës së dytë botërore. Më 11 Korrik të vitit 1995 ushtria serbe u fut në Srebrenicë, qytetet që  ishte nën mbrojtjen e Kombeve të Bashkuara (KB). Nga këto kampe, ku gjendeshin afër 35 mijë boshnjak myslimanë fëmijë, të rinj dhe pleq i hipën nëpër autobusë dhe i dërguan nëpër pikat për ekzekutim masiv. 

1992

4-6 Qershor

Ushtria Serbe bastisi 392 fshatra të Srebrenicës me shumicë të popullatës myslimane. Gjithsej u vranë 3.962 mysliman.

6-8 Korrik

Ushtria serbe sulmoi Srebrenicën e cila ishte nën mbikëqyrje të Kombeve të Bashkuara. Ngaqë nuk u dha përkrahje ajrore, qyteti u mposht për dy ditë.

9 Korrik

Ushtria serbe morri peng 30 ushtarë Holandez nga baza e KB.

10 Korrik

KB, e cila më herët nuk pranonte që të bëj ndërhyrje ajrore, kësaj radhe Komandanti Francez Gjeneral Bernard Janvier pranoi kërkesën. Megjithatë, kjo ndërhyrje e vonuar nuk arriti që t'i ndaloj serbët.

11 Korrik

Forcat e Paqes të KB-së, nuk e realizuan kërkesën për ndërhyrje ajrore ndaj serbëve duke u justifikuar se “Aplikimi i kërkesës ishte mbushur në mënyrë të gabuar”.


1995

12 Korrik

Ushtria holandeze në këmbim të 30 ushtarëve të saj që ua morën peng nga ushtria serbe, serbëve ua dhanë myslimanët.

13-16 Korrik

Ushtria serbe masakroi 8.372 boshnjak gjatë rrugës që sot njihet si “Rruga e vdekjes” me një gjatësi prej 105 km. Kufomat që gjendeshin në këto varreza masive u shkatërruan përmes qepsheve dhe buldozerëve.

4-6 Qershor

Lajmet e fundit

Zaman Maqedoni

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - TË GJITHA TË DREJTAT JANË TË REZERVUARA.
Materialet në këtë faqe nuk mund të përdoren pa lejen paraprake të redaksisë.