Përfundoi takimi i kryeministrave nga Ballkani Perëndimor që u mbajt në Sarajevë

Përfundoi takimi i kryeministrave nga Ballkani Perëndimor që u mbajt në Sarajevë

Takimi treorësh i kryeministrave nga shtetet e Ballkanit Perëndimor përfundoi sot në Sarajevë. Takimi ishte në kuadër të përgatitjeve për samitin e ardhshëm të katërt të Procesit të Berlinit që do të mbahet në korrik.

Nikoqiri, kryesuesi me Këshillin e ministrave të BeH-së, Denis Zvizdiq tha se stabiliteti dhe paqja e siguria e kësaj hapësire janë kyçe për zhvillimin politik, social dhe ekonomik të shteteve nga Ballkani Peëëndimor për ç'shkak "kryeministrat e shteteve kanë përgjegjësi t'i mbajnë vendet tona në rrugën evropiane".

Në takim mori pjesë edhe komisari evropian për zgjerim, Johanes Ham. Ai porositi se shtetet anëtare të BE-së edhe krahas zgjedhjeve të cilat janë në rrjedhë apo pasojnë në disa shtete, në tërësi janë të lidhura për procesin e zgjerimit të Ballkanit Perëndimor. Paralajmëroi se shtetet nga rajoni nuk guxojnë të lejojnë pengesat ta rrezikojnë përparimin e realizuar.

Si çështje më të rëndësishme Han e theksoi ekonominë sepse siç sqaroi, ekonomia së pari sjell përparim në procesin e integrimeve evropiane. Përmendi edhe për ndërlidhje të mëtutjeshme të infrastrukturës dhe ekonomive.

Konferenca filloi me ardhjen solemne të kryeministrave nga Shqipëria, Serbia, Mali i Zi, Maqedonia. Në tubim sihte edhe shefi i qeverisë së Kosovës, Isa Mustafa dhe Anxhelino Alfano, ministër i Punvëe të jashtme të Italisë, shtet i ardhshëm nikoqir i Samitit të shteteve nga Ballkani Peërndimor në korrik në Trieste.

Lajmet e fundit

Zaman Maqedoni

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - TË GJITHA TË DREJTAT JANË TË REZERVUARA.
Materialet në këtë faqe nuk mund të përdoren pa lejen paraprake të redaksisë.