KINA PO NDRYSHON STRUKTURËN DEMOGRAFIKE NË TurkistaniN Lindor, FSHIN GJURMËT E UJGURËVE

KINA PO NDRYSHON STRUKTURËN DEMOGRAFIKE NË TURKISTANIN LINDOR, FSHIN GJURMËT E UJGURËVE

Vitin e kaluar, Gülziya Mogdunkyzy u kthye nga Kazakistani në fshatin e tij në Kashgar, Turkistani Lindor. Por, sapo erdhi në fshat ai u vu nën arrest shtëpie. Autoritetet lokale kanë mohuar Islamin dhe e kanë detyruar atë të nënshkruajë një dokument në mënyrë që ta deklarojë atë, tha ai.

Në fshatrat e Turkestanit Lindor vend ku Kina ka dominuar që nga viti 1949, janë ndërtuar mure të larta. Pamjet satelitore zbulojnë se kampet e përqendrimit të ndërtuara në shkretëtirat e Turkistanit Lindor, ku mbaheshin qindra mijëra turq ujgur gjatë vitit të shkuar dukshëm janë shtuar dhe kjo bën të qartë se Kina vazhdon të privojë nga çdo e drejtë popullin mysliman ujgur.

Sipas Kombeve të Bashkuara rreth 1 milion turq ujgur myslimanë janë duke u mbajtur në kampet e përqendrimit të cilat nga ana e autoriteteve kineze janë paraqitur si “qendra edukimi” të Kinës.

Pas sulmeve në Lindjen e Turkestanit dhe në pjesë të ndryshme të Kinës, Kina ka mbajtur një proces të ri nën emrin e luftës kundër terrorizmit Ujgur. Sidoqoftë, kufizimet dhe presionet kulturore dhe fetare për Ujgurët kanë fituar vrull që nga viti 2009, por bota ka heshtur para këtij pushtimi.

Autoritetet kineze vazhdimisht kanë refuzuar akuzat se turqit ujgur myslimanë janë mbledhur në kampet, Pekini po lançon këto struktura të ndërtuara në të gjithë Turkistanin lindor, si Qendra e Trajnimit në Lindje, Qendra e Rehabilitimit të Djemit apo qendra e aftësimit profesional të Myslimanëve.

Agjencia e njohur e lajmeve Reuters, donte të vizitonte 7 kampet. Në kampet e rrethuara me mure të trasha, ka kulla të sigurisë, kulla vrojtimi dhe tela me gjemba për të mos lejuar që dikush të futet në kamp, ose të del nga kampi. Këto pamje ngjasojnë me pamjet që i shohim në filma.

Në anën tjetër administrata kineze pretendon se kampet janë qendra të formimit profesional.

Dhjetëra mijëra njerëz u punësuan nga qeveria në Lindje të Turkestanit.

808x539 cmsv2 0fe93dcf 8597 5417 b50d a9aab2e1fa60 3462920 d8f55

Numri i kampeve në Kinë, ku mbahen myslimanët të njohur si Ujgurët mbetet sekret

Njerëzit e afërt me Partinë Komuniste hyjnë në popull, mbledhin informacione dhe raportojnë tek zyrtarët e sigurisë njerëzit që shohin të dyshimtë. Në të kaluarën, shumë ndërtesa që shërbenin si shkolla, spitale apo ndërtesa publike u kthyen në kampe të vogla. Numri i kampeve në të cilat Kina mban Lindjen e Turkistanit duke torturuar Ujgurët që ikën nga vend ii tyre nuk është i qartë.

Mbrojtja kolektive e kampit nga Kina: Trajnim i lirë profesional për turqit e ujgurëve.

Kampet ku turqit ujgur mbahen në Kinë si 'arsenal'

Kajrat Samarkan , i cili më parë ishte mbajtur në një nga kampet e përqendrimit, tregoi për përvojat e tij: "Gjatë marrjes në pyetje, ne ishim torturuar rëndë, shumë njerëz në qelia të vogla u mbajtën së bashku dhe ne u ishim nënshtruar praktikave brutale të regjimit të Partisë Komuniste, tortura këto të cilat detyruan shumë njerëz të bënin ". Kajrati, i cili aktualisht jeton në Kazakistan, u thirr menjëherë në një stacion lokal policor kur u kthye në Lindjen e Turkistanit për një vizitë në tetor 2017.

Ai ishte lidhur me zinxhirë në një karrige metalike ku qëndroi pa pushim plot 3 ditë duke iu përgjigjur pyetjeve të zyrtarëve policor. Kajrat tha se gjatë marrjes në pyetje ai shpesh është pyetur se pse u largua nga Kina, çfarë po bënte në Kazakistan dhe sa shpesh shkonte në xhami. Kur hetimi ndaj tij kishte përfunduar, ai u njoftua se do të dërgohej në një "qendër rikualifikimi" në rajonin e Altajit për 3-9 muaj për shkak të afërsisë me Kazakistanin. Ai u vendos në një qeli me 15 vetë në një kamp përqendrimi. Prej atëherë ai kishte mësuar përmendësh këngët rutine kineze të përditshme, shkroi shkrime kineze, lexonte doktrinat komuniste, dhe duhej të dëgjonte orë të tëra ligjërata të Partisë Komuniste Kineze çdo ditë. Kajrat, tani është 30 vjeç, ka thënë: "Më çuan në një dhomë, të lidhur me një metal, pajisje si karrige. Kur jeni të lidhur me këtë pajisje nuk mund të qëndroni dhe të lëvizni vetëm as 10 minuta pasi jeni të lidhur dhe me këtë pajisje trupi juaj nuk është në gjendje të lëviz e as të përballojë ndonjë presion. Kajrat Samarkan, i cili nuk mund të qëndronte në kushte mizore që ishin në kampe, u gjet në ambulancën e kampit të përqendrimit kur kishte kryer vetëvrasje vetëm 3 muaj më vonë. Ata e lanë atë nga kampi në shkurt 2018 dhe i lejuan të dërgonin në Kazakistan në mars.

808x539 cmsv2 9a05d981 8f7b 5471 8a02 bc1d1295181c 3476102 b7017

OKB: Turkistani Lindor vendi ku nuk ka të drejta njerëzore

Komiteti i Kombeve të Bashkuara për Eliminimin e Diskriminimit Racor e akuzon Kinën për kthimin e Turkistanit në një kamp përqendrimi masiv ku nuk ka të drejta njerëzore.

Analiza e pamjeve satelitore të kryer nga Wartrise Media në 39 kampet e përqendrimit zbuloi se vëllimi i këtyre kampeve u rrit tri herë në mes të prillit 2017 dhe gushtit 2018, respektivisht vetëm për një vit. Zona e mbuluar nga 39 kampet përafërsisht është sa madhësia e 140 fushave të futbollit. Mediet ndërkombëtare identifikuan disa nga kampet, duke u bazuar në njoftimet e tenderëve për ndërtimin e këtyre kampeve, pasi njoftimet vinin nga qeveria kineze. "Kam gjetur 80 kampe. "Unë nënshkrova një dokument që thotë se unë nuk besoja në Zot, dhe nuk e pranova fenë".

"Masat e sigurisë anti-ekstremizmi" të Kinës nuk janë të kufizuara në këto kampe

Edhe fshatrat në zonat rurale, të cilat kanë një popullsi shumë të vogël, janë shqyrtuar dhe kontrolluar nga forcat e sigurisë. Zogjtë nuk fluturojnë në vende ku vendosen një numër i madh spiunësh të paktën kështu qëndron situata. Vitin e kaluar, Gülziya Mogdunkyzy u kthye nga Kazakistani në fshatin e tij në Kashgar, Turkestani Lindor. Por, sapo erdhi në fshat ai u vu nën arrest shtëpie. Autoritetet lokale kanë mohuar Islamin dhe e kanë detyruar atë të nënshkruajë një dokument në mënyrë që ta deklarojë atë, tha ai. "Më kanë thënë se absolutisht nuk duhet të besoj në Islam" . Më kanë thënë se unë absolutisht nuk duhet të besoj në Islam. Njerëzit kanë frikë të thonë se besojnë në ZOT. ", dhe ky është realiteti pasi njerëzit atje kanë frikë pushteti.

Policët kinezë në qytetin e Kashgarit kanë ndaluar turqit ujgur, kurse njerëzit e panjohur atyre ua marrin kokën.

Banorët e rajonit deklaruan se ata që u arrestuan nuk mund të ktheheshin në shtëpitë e tyre. Është pothuajse e pamundur të shohësh të rinjtë në rrugë, por vetëm rojet e sigurisë dhe ndonjë turist lëviz nëpër rrugët e fshatrave tona kanë pohuar banorët ujgur.

808x539 cmsv2 fd949752 f521 5b3f b5dd c34eb09dcee0 3476102 44461

Xhamitë bosh

Pamflete të mëdha propagande, të tilla si "Dua Partinë", "Dua vendin", varen në të gjitha xhamitë në Turkestanin Lindor, xhami të cilat janë besnike ndaj Partisë Komuniste.

Në namazet e së premtes, xhamitë nuk janë më bosh. Sepse ata që vijnë në xhami janë duke u regjistruar dhe etiketuar. Numri i njerëzve të arrestuar dhe të zhdukur në Lindjen e Turkistanit po rritet dita ditës. Që nga viti i kaluar numri i të arrestuarve është shumë më i madh.

Mirza Imran Baig, një biznesmen pakistanez i martuar me një grua të quajtur Mailikemu Maimati nga Lindja e Turkistanit, ka luftuar për muaj të tërë përpara se bashkëshortja dhe djali i saj të tentojnë braktisin vendin, pasi atyre policia u kishte konfiskuar pasaportat. Megjithatë, autoritetet kineze nuk lejojnë që 33 vjeçarja dhe djali i saj 4 vjeçar të udhëtojnë jashtë vendit. Mirza Imran Baig, një biznesmen i njohur kishte shkuar përpara ambasadës pakistaneze në Pekin, duke kërkuar lirimin e gruas së tij dhe të djalit, por më vonë edhe ai është arrestuar dhe çuar në kampin e përqendrimit. Mirza Imran përmendi kushtet në kamp: "Është një burg, ku çdo qeli ka një mesatare prej 20 personave, askush nuk mbahet atje për shkak të një dispozite ose gjykim, përveç kësaj, në qeli nuk ka higjienë kështu që njerëzit sëmuren". tha ai.

808x539 cmsv2 cedcf97b 35ca 59c6 b1ee b2a12f15ef87 3476102 028da

Human Rights Watch: Sipas Ligjit ndërkombëtar qendrat e trajnimit janë ilegale

Sophie Richardson, Drejtoreshë e Human Rights Watch në Kinë, tha se sipas të drejtës ndërkombëtare qendrat e trajnimit të tilla janë të paligjshme dhe atje njerëzit dërgohen pa pikë faji vetëm e vetëm pse nuk janë besnik ndaj autoriteteve kineze. "Ajo që ndodhi në Lindjen e Turkestanit kurrë nuk është e pranueshme". Richardson tha, këto janë objektet e menaxhuara nga qeveria dhe partia. Askush nga të burgosurit nuk u paralajmërua ose u gjobit. Siç kemi theksuar në raportin tonë, autoritetet lokale thonë se ju nuk keni nevojë për një avokat që të dërgohet në kampe. Pra, ju jeni dërguar tashmë në kamp pa u sjellë në gjykatë. Kjo është fjalë për fjalë një metodë e përdorur për të detyruar besnikërinë ndaj partisë. tha ai.

"Ata duan që ne të nënshkruajmë për njëri-tjetrin"

Banorët nga Lindja e Turkistanit shpeshherë protestojnë kundër qeverisë kineze në Stamboll.

Ndërkohë, edhe nëse u liruan, një numër i madh i ujgurëve kanë frikë të tregojnë përvojat e tyre gjatë kohës së paraburgimit. Një biznesmen i cili u arrestua për lidhje të dyshuara me grupet radikale kishte pohuar "Mua më liruan në Turqi me kusht që të bëja spiunime për banorët e Turkistani Lindor ". Ujgurët thanë se donin të lidhnin njëri-tjetrin. Një biznesmen tjetër, i cili nuk donte që emri i tij të zbulohej, u lirua pas ndalimit të gjatë dhe torturës së rëndë. Pastaj ai iku jashtë vendit. "Babai im është i sëmurë kështu që erdha në Turqi". Megjithatë, një grua që kërkoi anonimitet që kishte ardhur nga Turkistani Lindor, tha se kishte ardhur në Turqi për shkak të përkeqësimit të gjendjes shëndetësore të babait të saj në vitin 2017. Ajo kishte lënë dy fëmijët e saj, të cilët më vonë janë marrë nga sunduesit kinez dhe janë dërguar në një jetimore në Hotan.Kur erdha në Turqi, fëmijët i kisha lënë atje, dhe vazhdimisht mendja më rrinte tek ata se çfarë do të hanë janë shumë të vegjël nuk mund t’ia dalin vetëm. Unë pyes veten nëse fëmijët e mi tani po largohen ku të shkojnë në shtrat, çfarë do të hanë, çfarë do të bëjnë fëmijët e mi, unë mendoj për ta çdo natë ", tha ajo për dhimbjen që pësoi.

Kina gjithashtu po ndryshon strukturën demografike

Kina gjithashtu po ndryshon strukturën demografike në Lindjen e Turkistanit. Pra, në këtë kontekst, Han po kalon kinezët në rajon me shpejtësi. Gjithashtu thuhet se Kina vazhdon të fshijë shumë struktura historike në Kashgar, e cila konsiderohet si një nga zonat më të mira të mbrojtura të arkitekturës tradicionale islame dhe aziatike në rajon dhe vazhdon të fshijë gjurmët e historisë Ujgurore.

Please publish modules in offcanvas position.