The Independent organizatë mediale e themeluar 130 vjet më parë : “ Fytyra e vërtetë e personit që kërkohet në Turqi”

Në tekst thuhet se , Erdogan i ka burgosur policët të cilët kanë kryer hetimin për korrupsion ndërmjet datës 17-25 Dhjetor,  ka përgatitur listë para puçit të 15 Korrikut dhe i ka shkarkuar oficerët posaçërisht ato që nuk kanë dashur të futen në Siri. Në tekst të Shanon Ebrahim i cili është redaktor i lajmeve të jashtme thotë se Turqia  shumë qeverive u ka dhënë mito për kidnapimin e anëtarëve të Lëvizjes Gylen.

Kështu qëndron në story me titull “ Fytyra e vërtetë e personit që kërkohet në Turqi”

Kryetari i Turqisë Rexhep Taip Erdogan bën presion ndaj Shtëpisë së Bardhë që të kthejnë Fetullah Gylenin. Javën e shkuar në gazeta publikua biseda sekrete të avokatit personal të Trampit Rudi Xhuliano me qeverinë e Turqisë

Xhuliano ka shfrytëzuar diskursin prokovokativ duke përshkruar Gylenin si “  ekstremist i rrezikshëm” njëjtë si në 2016 Michale Flynn në revistën D Hipl e sulmoi Gylenin me shprehjen “ Islamist radikal” . Agjentët e SHBA filluan që ti hetojnë  lidhjet në mes Flyn dhe prokurorët dhe erdhën në përfundim se Flynn planifikon që ta kidnapojë dhe dhunshëm ta depërtojnë në Turqi.

Insistimi i Xhulijanit për ekstradim të Gylenit shkaktoi dyshime tek funksionarët e lartë amerikan se ai ka raporte sekrete me qeverinë turke. Prokurori publik i SHBA Jeff Session vlerëson se nuk ka asnjë dobi nga ekstradimi i Gylenit.

Amerikanët shumë pak dinë për Fetulla Gylenin i cili jeton në Pensilvani nuk e dinë pse Erdogan ka shumë urrejtje ndaj Gylenit dhe pse lidhjet e Erdoganit dhe lëvizjes Gylen në 2013 e këndej janë përkeqësuar.

Në vitin 1990 Erdogan dhe Gylen kanë qenë në raporte të mira, kur Erdogan ishte kryetar i Stambollit shkonte në  organizime ku nikoqir ishte Lëvizja e Gylenit.

Erdogan para s eta formojë partinë e tij AKP e vizitoi Gylenin. Lëvizja Gylen me miliona ndjekës në gjithë botën ishte aleat kryesor për Erdoganin.

157d14faede8a803feb767e61e06c0e2 3e2bb

 Shumica besojnë se Erdogan në 2002 erdhi në pushtet me ndihmën e Lëvizjes Gylen. Qëllimi i Erdoganit dhe Gylen ishte Turqia të jetë shtet religjioz, Erdogan për revistën më të shitur në Turqi e cila është nën pronësi të Lëvizjes Gylen “Zaman” tha se është lule e demokracisë” por po ashtu demokracinë e përshkruan si  tren “ Demokracia është si tren, do të arish në vendin e dëshiruar dhe do të zbresësh.

Lëvizja Gylen ishte sistem zyrtar i anëtarësimit dhe  llogaritet se ka rreth dy deri në pesë milion pasues. Gylen ka publikuar më shumë se 50 libra. Lëvizja Gylen, është lëvizje e cila mëson për humanizëm, arsim dhe e përkrah demokracinë. Pasuesit  në Turqi po tentojnë që ta përjetojnë Islamin së bashku me demokracinë modern.

Kur Erdogani erdhi në pushtet në 2002, Gylen ishte në egzil në Pensilvani. Ai tre herë tentoi me dekada administratorët ushtarak të formojë organizatë sekrete religjioze dhe të tentojë që ta ndryshojë strukturën sekulare të shtetit. Pas grusht-shtetit në 1971 dhe 1980 dhe në fund të 90 ai sërish ishte i akuzuar. Gylen ishte liruar nga akuzat tre herë.

Në vitin 2008 kuvendi  i përgjithshëm penal të Gjykatës së Lartë të Apelit solli vendim me kërkesë të Prokurorit Publik të gjykatës së Kasacionit i cili kundërshtoi në vendimin për aktgjykimin që e linte të lire në mars dhe të njëjtin vit i vërtetoi aktvendimet për aktvendime të plotfuqishme që e linin të lirë.

Gylen për herë të parë 1999 shkoi në SHBA për mjekim, jashtë nga Nju Jork në largësi prej një orë e gjysmë udhëtim ndaloi në Pensilvani me qëllim që të pushojë.

Kur Erdogan erdhi në pushtet Gylenit i ofroi që të kthehet në  Turqi, por Gylen për shkak të problemeve shëndetësore nuk mundi të kthehet.

Erdogan në Korrik 2012 i ofroi Gylenit që të kthehet në Turqi, artistët turk me qëllim të rejtingut donin ta zgjerojnë këtë dhe e vizituan Gylenin në Pensilvani. Në vitin 2009 Lëvizja Gylen e arriti kulmin ku pati sukses të themelojë shtëpi, banka, gjashtë kanale televizive, dy radio stacione dhe shumë revista. Në vitin 2013 revista Time, Gylenin e vuri në listën  e 100 njerëzve më efikas në botë.

Deri në fund të vitit 2013, ambasada e Republikës së Turqisë në Afrikën e Jugut ishte përkrahës i shkollës së lëvizjes dhe xhamia turke në Afrikën e Jugut.

Kah fund ii vitit 2013, policia turke dhe prokurorët ( paraprakisht të lidhur me lëvizjen Gylen) filluan hetime për korrupsion në lidhje me personat e lidhur me pushtetin e AKP, disa banka dhe fëmijët e tyre.

Erdogan, duke larguar qindra shefa policor bëri pastrimin. Atëherë Erdogan dhe Gylen sapo shpallën luftë dhe ai ishte Shansi për Erdoganin që ta zhduk Lëvizjen Gylen.

Trajtimi më i keq është tortura e forcave turke të sigurisë ndaj të arrestuarve. Thyerja e të drejtave të njeriut përfshin torturën seksuale, urinë, privimi nfa ëndrra, pika nga plastika e nxehtë, torturë me ujë të ftohtë nën presion të lartë dhe sulm në cilën do pjesë të trupit me sende të mprehta dhe të forta.

Qeveritë në gjithë botën, kanë përfituar mito dhe presione të Turqisë që ti dorëzojnë anëtarët e Lëvizjes Gylen, posaçërisht mësuesit e shkollave të Lëvizjes Gylen. Shumë shtete të cilët iu nënshtruan presioneve të Erdoganit, janë Malajzia, Somalia, MianMar, Tajlanda, Nigeria, Pakistani, Kazakistani, Sudani, Afganistani dhe Kamboxha,

Turqia duhet të jetë e vetëdijshme se drejtësia në Afrikën e Jugut akoma është gjallë dhe se grupi jonë u kundërzbulimit nuk shitet lehtë që ti dorëzojë anëtarët e Lëvizjes Gylen. Kushtetuta jonë, qeveria dhe gjykata asnjëherë nuk do ta lejojnë atë.