Haxhi në epokën e pandemisë COVID-19

Pelegrinët që marrin pjesë këtë vit në Haxh, parashihet të respektojnë rregullat e distancimit për shkak të pandemisë së coronavirusit.

Arabia Saudite zvogëloi në mënyrë dramatike numrin e pelegrinëve të cilët do të marrin pjesë në Haxh, sakaq parashihet që rituali të pranojë vetëm 1,000 besimtarë nga 2 milionë.

Si rezultat, pelegrinët e këtij viti u zgjodhën përmes një sistemi, i cili vlente vetëm për banorët e mbretërisë.

“Është një moment i bukur për mua”, tha Faridah Binti Bakti Yahra, një nënë 39-vjeçare nga Indonezia, e cila u befasua shumë kur e njoftuan se ishte përzgjedhur për ndjekjen e ritualit në Haxh.

“Nuk mund të besoja se ishte e vërtetë”, u shpreh ajo.

Haxhi është një nga pesë shtyllat e fesë islame, ndërsa secili besimtar që posedon kushtet ekonomike obligohet të shkojë së paku një herë në jetën e tij.

Pelegrinët shpesh kursejnë para për vite të tëra dhe aplikojnë në mënyrë të vazhdueshme për të marrë pjesë.

Arabia Saudite e cila ka raportuar deri më tani 270 mijë raste, u detyrua të reduktojë numrin e pelegrinëve në Haxh, në mënyrë që vendi të shmangë turmat e njerëzve.