UNICEF: 800 milion fëmijë në botë nuk kanë kushte në shkolla për t’i larë duart

Në raportin e përbashkët të UNICEF-it dhe Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) thuhet se më shumë se 800 milion fëmijë në të gjithë botën nuk kanë kushte në shkolla për t’i larë duart.

Udhëzimet për vazhdimin e punës së shkollave gjatë pandemisë së koronavirusit të ri theksojnë se është e nevojshme të vendosen masa sanitare dhe higjienike në mënyrë që të zvogëlohen shanset e përhapjes së infeksionit, ndërsa rekomandohet që shkollat ​​të sigurojnë kushte për larje të rregullt të duarve.

Në raportin paralajmërohet se në 60 për qind të vendeve më të goditura nga koronavirusi, shkollat ​​nuk kanë kushte themelore sanitare, ndërsa tre nga katër shkollat ​​nuk kanë pajisje themelore për larje të duarve që nga fillimi i pandemisë, që do të thotë se 818 milion fëmijë në të gjithë botën në shkollat ​​e tyre nuk kanë pajisje themelore për larjen e duarve.

Nga ky numër, 355 milion fëmijë në Afrikën e Veriut dhe Azinë Perëndimore nuk kanë as ujë, as sapun.

Më shumë se gjysma e fëmijëve të privuar nga mjetet bazë të higjienës jetojnë në Afrikën sub-Sahariane.

Edhe pse gati 70 për qind e shkollave kanë ujë të pijshëm, 584 milion fëmijë në të gjithë botën nuk kanë qasje në ujë të pijshëm në shkollat ​​e tyre – kjo vlen edhe për për Afrikën sub-Sahariane veçanërisht Etiopinë, Nigerinë dhe DR Kongo – ndërsa rreth 350 milion fëmijë nuk kanë fare kushte sanitare në shkollat e tyre, thuhet në kumtesën.