Thatësira ekstreme e ka vënë Evropën në një gjendje alarmi

Thatësira ekstreme e ka vënë Evropën në një gjendje alarmi

Ka një thatësirë ​​të paprecedentë në kontinentin evropian. Pothuajse dy të tretat e Evropës janë nën alarme thatësire ose paralajmërime për shkak të valëve të të nxehtit dhe reshjeve të pakta. 47 për qind e Evropës është në kushte paralajmëruese, me mungesë lagështie në tokë, dhe 17 për qind është në gjendje gatishmërie sepse është prekur edhe bimësia.

Evropa mund të jetë duke përjetuar thatësirën më të keqe në të paktën gjysmë mijëvjeçari, njoftoi sot Komisioni Evropian. Thatësira “duket të jetë më e keqja në të paktën 500 vjet”, tha sot zëdhënësi i Komisionit Evropian Johannes Barke, duke iu referuar raportit.

Rendimentet e misrit, sojës dhe lulediellit do të ulen deri në 15 për qind.

Franca, Italia, Holanda, Spanja po përballen me thatësira. Për shkak të motit të thatë do të kushtohet edhe vaji i ullirit. Banorët në disa pjesë të Francës marrin ujë nga cisternat dhe në sasi të kufizuar.