“Sulmet e Rusisë po rrezikojnë të shkaktojnë një katastrofë nukleare dhe radioaktive”

“Sulmet e Rusisë po rrezikojnë të shkaktojnë një katastrofë nukleare dhe radioaktive”

Rusia mund të kishte shkaktuar një “katastrofë bërthamore dhe radioaktive” me sulmet e saj pas të cilave të gjithë termocentralet bërthamore të Ukrainës u shkëputën nga rrjeti elektrik për herë të parë në 40 vjet.

Kjo sipas shefit të energjisë bërthamorë të Ukrainës.

Agjencia e lajmeve Reuters raporton se Petro Kotin, kreu i kompanisë së energjisë bërthamore Energoatom, tha se stacioni i madh i energjisë bërthamore në rajonin e Zaporizhzhia të Ukrainës jugore, i cili ka qenë jashtë funksionit që nga shtatori, ishte shkëputur gjithashtu nga rrjeti të mërkurën dhe arriti të funksiononte falë rezervave nga gjeneratorët me naftë.

Ai shtoi se uzina e Zaporizhzhia-s, e cila u pushtua nga forcat ruse menjëherë pasi Rusia pushtoi Ukrainën nëntë muaj më parë, ishte rilidhur në rrjet deri të enjten në mëngjes dhe se gjeneratorët rezervë ishin fikur.

Deklarata: “Ekziston një rrezik real që të shkaktohet një katastrofë bërthamore dhe rrezatimi nga sulmet në të gjithë territorin e Ukrainës me raketa lundrimi dhe balistike ruse dhe një rrezik i madh për dëmtimin e centraleve bërthamore. Rusia duhet të përgjigjet për këtë krim të turpshëm.”

Zyrtarët ukrainas thanë të mërkurën se tre termocentrale bërthamore në territorin e mbajtur nga forcat ukrainase ishin fikur pas valës së fundit të sulmeve me raketa ruse në objektet energjetike të Ukrainës.

Secila palë ka fajësuar tjetrën për bombardimin e kompleksit të uzinës Zaporizhzhia.

 

Lajmet e fundit

Zaman Maqedoni

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - TË GJITHA TË DREJTAT JANË TË REZERVUARA.
Materialet në këtë faqe nuk mund të përdoren pa lejen paraprake të redaksisë.