Presidenti i ardhshëm i Somalisë u zgjodh në aeroport

Presidenti i ardhshëm i Somalisë u zgjodh në aeroport

Deputetët somalezë sot votojnë për president të ri të vendit.

Votimi për shefin e ardhshëm të shtetit po zhvillohet në aeroportin në Mogadishu sepse ky është vendi më i sigurtë në kryeqytetin e Somalisë.

Masat e sigurisë janë ndërmarrë për shkak të sulmeve nga ana e grupit radikal islamist Al Shabab.

Presidneti aktual i Somalisë, Hasan Sheik Mohamed ka 20 kundërkandidatë, mes të cilëve edhe kryeministrin Omar Abdurashid Ali Sharmark, ish-kryeminsitrin Mohamed Abdullahi Farmaxhio dhe ish-presidentin Sharfi Sheik Ahmed, i cili është silamist i matur.

Sipas analistëve, asnjëri nga kandidatët nuk mund të fitojë dy të tretat e votave në rrethin e parë dhe për këtë arsye do të ektë edhe rreth të dytë dhe të tretë të votimit në parlamentin somalez.

Fillimisht zgjedhjetz për rpesident të Somalisl ishin parparë të mbaheshin në Akadmeinë policore, por u vlerësua se aeroporti është vend më i sigurtë.

Komunikacio0ni në Mogadishu është i dnaluar, shkolalt janë mbyllur dhe është vendosur zonë e ndaluar për fluturime mbi qytet me qëllim të parandalimit të sulmeve.

prej vitit 1969 në Somali nuk janë mbajtur zgjedhje demokratike ku një njeri mund të japë një votë, ëajmëroi BBC.

Mbi 20.000 pjesëtarë të Unionit afrikan janë stacionuar në Somali në përpjekje për ta parandaluar grupin militant islamist Al Shabab ta marrë pushtetin në vend.