Mbyllen edhe 22 objekte hotelierike, rritjet e çmimeve të pabaza, vërejtje për punëdhënësit

Mbyllen 22 objekte ushqimore shtesë në Shkup, Kumanovë, Gostivar dhe Tetovë, ndërsa 60 tregtarë në mënyrë të pajustifikuar kanë ngritur çmimet e produkteve, kryesisht në limonë, sipas inspektorëve nga Inspektorati Shtetëror i Tregut gjatë 5.155 inspektimeve që ata kanë kryer nga data 22 deri në datën 27 të këtij muaji. Me kërkesë të inspektorëve, çmimet u kthyen në nivelet e tyre të mëparshme.

Gjatë 748 kontrolleve të kryera nga Inspektorati Shtetëror i Punës, janë shqiptuar 13 vendime dhe 48 vërejtje për punëdhënësit që nuk zbatuan rekomandimet e qeverisë. Inspektorati i Punës arriti në përfundimin se shumica e punëdhënësve u bindën rekomandimeve për të mbrojtur punonjësit nga Kovid-19, njoftoi sot në konferencë për shtyp, Magdalena Filipovska Grashkoska, kryetare e Këshillit të Inspektimit.

Si pjesë e veprimtarive për të kontrolluar respektimin e masave dhe aktivitetet e qeverisë për të parandaluar koronavirusin, gjashtë Inspektoratet në Këshillin e inspektimit kryen gjithsej 7.637 inspektime nga data 22 deri më datën 27 të këtij muaji.

Gjatë kryerjes së 367 inspektimeve nga ana e Agjencisë së ushqimit dhe veterinarisë, janë shqiptuar 19 masa për shkak mos zbatimit të trajnimeve për njohuri themelore të sigurisë ushqimore nga institucionet e autorizuara, ndërsa u konstatua edhe puna e punonjësve pa kontrolle shëndetësor për broshurën sanitare. Për më tepër, janë dhënë katër vendime për mishtoret dhe marketet për higjienën e përgjithshme të dobët në objektet, kjo është arsyeja pse është urdhëruar dezinfektimet, dezinsektim dhe deratizim.

Inspektorati Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor kreu 246 mbikëqyrje inspektimi dhe lëshoi ​​2774 leje shtesë për hyrjen e vozitësve profesionistë të kamionëve në vend dhe u konstatua se vozitësit i përmbahen rekomandimeve të përcaktuara për mbrojtjen e Kovid-19.

Tetëdhjetë e tetë kontrolle ka kryer Inspektorati Shtetëror i Transportit dhe ka konstatuar se komunikacioni ndër-komunal ishte pothuajse plotësisht i zvogëluar dhe zvogëluar me 90 për qind dhe automjet transportues dështoi t’i zbatojë rekomandimet për përgjysmimin e numrave të udhëtarëve.

“Asnjë devijim specifik nuk u zbulua në barnatoret ku Agjencia e Barnave kreu 36 mbikëqyrje. Departamenti respekton rekomandimet, ruan rendin në farmaci, lejon që numër i kufizuar i njerëzve të hyjnë, ndërsa çmimet janë në përputhje me rekomandimet e qeverisë”, tha Filipovska Grashkoska.

“Shërbimet e inspektimit vazhdojnë të punojnë intensivisht. Kushdo që nuk zbaton masat do të sanksionohet sepse ato janë miratuar kryesisht për mbrojtjen e shëndetit publik”, theksoi Filipovska Grashkoska, duke bërë thirrje për përgjegjësi të secilit person fizik dhe juridik.