Agjencia e Energjisë këshillon BE-në: Kurseni gazin dhe shmangni ndërprerjet e furnizimit

Agjencia e Energjisë këshillon BE-në: Kurseni gazin dhe shmangni ndërprerjet e furnizimit

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) ka këshilluar Bashkimin Evropian që të kursejë gazin për të shmangur depozitimin bosh dhe rrezikun e ndërprerjeve të furnizimit këtë dimër.

Për të mbajtur furnizimin me gaz në një nivel adekuat deri në fund të sezonit të ngrohjes, kërkesa do të duhet të bjerë me 9 deri në 13 për qind krahasuar me mesataren e pesë viteve të fundit, thuhet në raportin e tregut të gazit të IEA.

E shoqëruar me prurjet e ulëta të gazit natyror të lëngshëm (LNG), kjo do të sigurojë që objektet e depozitimit të gazit të mbeten midis 25 dhe 30 për qind të mbushura, thuhet në raport.

LUFTA NË UKRAINË PO U SHKAKTON DËME TË KONSIDERUESHME PËRDORUESVE TË GAZIT

Pa reduktuar konsumin e gazit dhe në rast të një ndërprerjeje të plotë të furnizimeve ruse nga nëntori, nivelet e magazinimit mund të bien në pak më pak se pesë për qind nëse pak LNG dërgohet në BE në atë kohë. Kjo do të rriste rrezikun e ndërprerjeve të furnizimit në rast të një ftohjeje të mëvonshme.

Sipas analizës së IEA-së, me një fluks të konsiderueshëm LNG, objektet e magazinimit do të ishin pak më poshtë se 20 për qind kapacitet.

“Pushtimi rus i Ukrainës dhe reduktimi i mprehtë i furnizimeve me gaz natyror në Evropë po shkaktojnë dëm të konsiderueshëm për konsumatorët, bizneset dhe ekonomitë e tëra, jo vetëm në Evropë, por edhe në ekonomitë në zhvillim dhe ato në zhvillim”, tha Drejtori i Tregjeve të Energjisë dhe Sigurisë në. IEA, Keisuke Sadamori.