Ansambli shqiptar në Maqedoni, ja sa të punësuar do të ketë

Ansambli shqiptar në Maqedoni, ja sa të punësuar do të ketë

Vendimi për themelimin e Ansamblit shtetëror të këngëve dhe valleve shqipe është zyrtar pas miratimit nga Qeveria. Me gjithsej 96 të punësuar, instrumentistë… e të tjerë, mes të cilëve 18 çifte valltarësh, selia e këtij institucioni do të gjendet në...

Shpallen fituesit e edicionit të 90-të i çmimeve Oscar, kryeson “The shape of water”

Shpallen fituesit e edicionit të 90-të i çmimeve Oscar, kryeson “The shape of water”

Eventi më i rëndësishëm i ndarjes së çmimeve kinematografike përfundoi mbrëmë në Los Angeles, edicionin e 90-të të tij. Listën e fituesve e kryeson filmi The shape of water, i cili mori më shumë trofe.

Mrekullia e Allahut në krijimin e devesë

Mrekullia e Allahut në krijimin e devesë

Deveja njihet nga të gjithë si kafsha që i reziston  gjatë etjes, por perveç kësaj çfarë e bën devenë kaq të mrekullueshme?

Allahu i Madhëruar thotë në Kuran: “Vallë, a nuk i shohin devetë, se si janë krijuar?!”[El Gashije, 17].

Zbuluesi i kamerës dhe themeluesi i optikës, Ibn Hajthami

Zbuluesi i kamerës dhe themeluesi i optikës, Ibn Hajthami

Ibn Hajtham lindi në vitin 965 në Basra dhe vdiq në rreth 1040 në Kajro. Ai ishte një nga shkencëtarët më të hershëm që studiuan karakteristikat e dritës dhe mekanizmin/procesin e vizionit. Gjatë shumë viteve që jetoi në Egjipt, dhjetë...

Kongresi i Manastirit historik në aspektin gjuhësor dhe kulturor

Kongresi i Manastirit historik në aspektin gjuhësor dhe kulturor

Me rastin e 22 nëntorit, Kongresit të Manastirit dhe Ditës së Alfabetit të Gjuhës Shqipe në patronazhin e zëvendëskryeministrit të Republikës së Maqedonisë, Hazbi Lika do të organizohen një sërë aktivitetesh për të kremtuar këtë ditë të veçantë në historinë...

Ibn Battuta, një nga eksploruesit më të mëdhenj të periudhës mesjetare

Ibn Battuta, një nga eksploruesit më të mëdhenj të periudhës mesjetare

Ibn Battuta ka lindur në Tanxher, Marok, në 1304. Prindërit e tij ishin juristë në profesion, një punë shumë e rëndësishme në shoqërinë Islame dhe ai ndoqi po të njëjtën rrugë. Megjithatë, Tanxheri nuk kishte një universitet të madh, ose...

Takim me librat, tani biblioteka është kudo..edhe në rrugë

Takim me librat, tani biblioteka është kudo..edhe në rrugë

‘Rapana’ është biblioteka e parë rrugore në Varna, Bullgari, e krijuar nga arkitektët e rinj Yuzdzhan Turgaev, Boyan Simeonov, Ibrim Asanov dhe Mariya Aleksieva.

Arkivat osmane: Sa shqiptarë kishin Shkupi, Tetova, Gjakova, Peja në vitin 1900

Arkivat osmane: Sa shqiptarë kishin Shkupi, Tetova, Gjakova, Peja në vitin 1900

Nga një dokument, fotokopje e dokumentit origjinal të statistikave te Perandorisë Osmane, të cilin Komisioni Shqiptar e kishte përdorur në Konferencën e Paqes në Paris 1919, për t’i mbrojtur territoret e banuara me shqiptarë, mësojmë edhe për numrin dhe përkatësinë...

Lajmet e fundit

Zaman Maqedoni

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - TË GJITHA TË DREJTAT JANË TË REZERVUARA.
Materialet në këtë faqe nuk mund të përdoren pa lejen paraprake të redaksisë.