Nëse Ballkani nuk bëhet pjesë e BE-së, do të pendohemi keq

Shefja e diplomacisë në largim të BE-së Federica Mogherini ka thënë se nëse Ballkani nuk bëhet pjesë e BE-së, kjo e fundit do të pendohet.

>

Ne kemi interes të qartë për të futur të gjithë Ballkanin brenda Bashkimit Evropian dhe të gjithë e dimë se ky është një proces i gjatë, një proces i ndërlikuar, gjithmonë interesant dhe i gjallë, që do të marrë kohë. Do të duhet shumë zgjidhje problemesh, shumë angazhim politik nga të gjitha anët me vendosshmëri.

U deshën 25 vjet për ta zgjidhur çështjen e emrit midis Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut. Tani kjo është arritur, falë guximit, udhëheqjes, këmbënguljes dhe falë mbështetjes dhe inkurajimit të vazhdueshëm të Bashkimit Evropian.

Kështu është shprehur Shefja e diplomacisë në largim të BE-së Federica Mogherini në konferencën e ambasadorëve të BE-së, njofton agjencia e lajmeve INA.

Ajo është shprehur se zgjidhja e kontestit mes Shkupit dhe Athinës duhet të jetë një model për të gjitha shtetet e rajonit.

“E njëjta gjë është e vërtetë për të gjithë Ballkanin. Do të na duhet guxim, udhëheqje dhe këmbëngulje, dhe mbajtja e një prezence shumë të fortë të përditshme atje – çdo ditë të vetme. Por nëse vazhdojmë të angazhohemi, më në fund do të lexojmë mundësitë e jashtëzakonshme që bashkimi i kontinentit tonë mund të krijonte.

Pajtimi para së gjithash, sepse siç e thashë disa herë, ky është ndoshta i vetmi vend ku zgjerimi kthehet në vlerën origjinale të ndërtimit të Bashkimit Evropian, i cili po bën paqen aty ku pati luftë. Kjo ishte ideja origjinale e Bashkimit Evropian dhe për Ballkanin, d.m.th. Si mundet që vendet që ishin vrarë fjalë për fjalë njëri-tjetrin 20 vjet më parë, mund të mblidhen nën të njëjtën çati? Përgjigja është nën të njëjtën çati, të qenurit së bashku është e vetmja perspektivë që mund t’i bëjë ata të jetojnë vërtet në pajtim dhe paqe.