Dy shkencëtarë amerikanë dhe një anglez janë fituesit e sivjetëm të Çmimit Nobel në mjekësi

Treshja do të ndajnë çmimin prej rreth një milion dollarësh Dy shkencëtarë amerikanë dhe një anglez janë fituesit e sivjetëm të Çmimit Nobel në mjekësi. Komiteti i Nobelit i vlerësoi zbulimet e tyre, për mënyrën se si qelizat njerëzore përshtaten me disponueshmërinë e oksigjenit. “Zbulimet e treshes i kanë hapur rrugën strategjive të reja për të luftuar aneminë, kancerin dhe shumë sëmundje të tjera”, tha Komiteti. Shkencëtarët William Kaelin, Peter Ratcliffe dhe Gregg Semenza, vendosën bazën për të kuptuar se si nivelet e oksigjenit ndikojnë në metabolizmin qelizor dhe funksionin fiziologjik, u tha më tutje në deklaratë. Treshja do të ndajnë çmimin prej rreth një milion dollarësh. Që nga viti 1901, ky është çmimi i 110-të që ndahet për mjekësi.