Maqedonia dhe Shqipëria afër BE-së, por të kushtëzuar

Gjithnjë e më të zëshme janë qëndrimet se Maqedonisë së Veriut i duhet t’i lejohet fillim i pakusht i negociatave për anëtarësim në Bashkimin Evropian dhe të ndahet nga Shqipëria. Holanda dje kërkoi që Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut të trajtohen në mënyrë të ndarë lidhur me hapjen e negociatave, ndërsa, Qeveria bullgare, vendosi se do ta mbështesë vendimin për fillim të negociatave për anëtarësim që të dy vendeve si Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria. Presidenti Stevo Pendarovski, megjithatë, pret ftesë të qartë për fillimin e negociatave aderuese.

Qëndrimi i Holandës, se Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria duhet të trajtohen në veçanti në lidhje me hapjen e negociatave, është si rrjedhojë nga debati i së martës në Komitetin për çështje evropiane në parlamentin holandez. Shefi i diplomacisë Stef Bllok e përsëriti qëndrimin e Qeverisë se fillimi i negociatave me Shqipërinë në këtë moment do të ishte shumë herët. Holanda, megjithatë, nuk do të vendos veto nëse vendet tjera anëtare të BE-së janë për fillimin e negociatave.

Në pjesën për Maqedoninë e Veriut thuhet se është bërë përparim i guximshëm dhe përshëndetet Marrëveshja e Prespës si shembull për zjgidhjen e çështjeve tjera të hapura në rajon. Rekomandohet vazhdim i lëndëve të hapura të PSP-së dhe përshëndetet transferimi i tyre për procesim të mëtutjeshëm në PP. Hap i rëndëssihëm që duhet të bëhet është miratimi i i ligjit që do të garantojë Prokurori publike të pavarur dhe ndjekje të rasteve të korrupsionit të lartë.

Bullgaria gjithashtu do ta mbështesë vendimin për fillimin e negociatave për anëtarësimin e Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë në BE, vendosi sot Qeveria bullgare. Megjithatë, Sofja vendosi edhe kushte të cilat duhet të plotësohen gjatë negociatave.

Zëvendëskryeministrja dhe ministre e Punëve të Jashtme Katerina Zaharieva pas seancës së Qeverisë deklaroi se Sofja është për fillimin e negociatave me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë në paketë, sepse vlerëson se ndarja e tyre do të ishte gabim dhe mund të sjell deri në jostabilitet të rajonit.