Shteti i burgosjes së gazetarëve : Turqia

 

Me qëllim që të tërheqin vëmendjen ndaj burgosjes së padrejtë të gazetarëve në Turqi, grupi i aktivistëve turq kanë mbajture një protestë të qetë në panairin e librit në Frankfurt, Të njëjtën ditë  saktë 30 polic të armatosur në Turqi kanë hyrë në shtëpinë e gazetares Nurxhan Bajsal, e cila nuk ishte burgosur për shkak se para një kohe e ka lëshuar vendin. Në mbrëmjen e të njëjtës ditë gazetarja e bashkësie së mediumeve Muxhadele Birligi Ozlem Oral, me të njëjtin arsyetim ishte burgosur,  Madje edhe ata që janë “kundër luftës” po akuzohen për terrorizëm. Demokracia dhe drejtësia moti janë groposur. Despotizmi gjithnjë e më shumë po rritet/ Për shkak të “frikës” nga emigrantët BE nuk reagon dhe kjo o përshtatet AKP. Sipas organizatave vendore dhe ndërkombëtare të mediumeve në Turqi numri i gazetarëve të burgosur po ndryshon në mes 125 dhe 228 Çdo muaj bllokohet qasja deri tek 100 gazeta.

Ministri i drejtësisë Abdulhamid Gul, javën e kaluar deklaroi se “ si ministri qëllimi jonë është që të sigurojmë libra për të lexuar të burgosurit”. Paraburgimi sipas dëshirës/ pa dëshmi,  qëndrimi në dhomë 35-40 veta në një dhomë për 7 persona, 864 fëmijë të rritur në burg, më shumë se 200 gazetar të kidnapuar, të paraburgosur të cilët në asnjëfarë mënyrë nuk mundet të marrin shërbime shëndetësore dhe të burgosur me dënim të përjetshëm 18-19.

Janë burgosur 53 gazeta, 34 televizione

Paraprakisht një ditë më herët gazetarët e deportuar turk, nisin aksionin në Turqi. Ata kërkonin lirimin e shokëve të tyre të cilët kanë punuar në gazetat kundërshtare të regjimit të AKP.  Përkrahja në tviter të mediumeve sociale ose kritika ndaj regjimit të Erdoganit. Në broshurat të cilat ndahen në dorë shkruan se momentalisht në Turqi janë burgosur 228 gazetar, pas rastit të 15 korrikut, 23 gazeta, 6 agjenci mediale, 20 revista, 29 shtëpi botuese, 34 kanale televizive dhe 37 radio agjension janë të mbyllura.

REGJIMI I AKP NDËRTON SHTET KU NK PO JETOHET

Grupi i aktivistëve në Gjermani protestojnë  që të tërheqin vëmendjen ndaj arrestimeve dhe burgosjeve të padrejta të kolegëve të tyre gazetar, deri sa mediumet sociale publikuan lajm të ri. Shtëpia e gazetares mbrojtëse e të drejtave të njeriut Nurxhan bajsal ishte rrethuar nga 30 polic të armatosur rreth orës 5 : 00. Shkau është që Bejsal e kritikoi operacionin në Turqi kundër Sirisë. Ajo nuk mundi të arrestohej për shkak se ishte jashtë vendit, por gazetarja Ozlem Oral  nuk e kishte të njëjtin fat. Edhe shtëpia e saj ishte rrethuar si ajo e Bajsal dhe me të njëjtin shkak “ kritika ndaj operacionit turk në Siri” Oral është burgosur. Në Turqi me AKP mjafton të përmendim ngjarjet që të njollosen si “terrorist”.

LIRIA E MEDIAVE NË  “ FUND”

Fridom Haus me seli në Uashington në 2010 në listën e “ Liria e mediumeve” nga 196 shtete Turqia ishte në 106 që do të thotë se bie në shtete me liri të pjesshëm të mediumeve. Më 17/25 Dhjetor AKP kuptoi se “ me drejtësinë nuk mund të ballafaqohet” dhe në 2014 Turqia ra në shtete me medium ku s’ka liri. Nga 42 shtete në Evropë për “lirinë e medias” ishte në vendin e fundit. Në 2015 së bashku me Pakistanin dhe Malajzinë u pozicionua në vendin 142 në 2017 në vendin e 163 nga 199 shtete që ishin në listë.

MBI 180 MEDIUME JANË MBYLLUR Në raportin “ Mediumet dhe Liria 2019” të fridom haus përmendet se shtet të cilat për një kohë të shkurtër kanë shënuar regres të lirisë së mediumeve vetëm një e katërta e popullit beson në medium. Po ashtu përmendet se pas rastit të 15 korrikut janë  mbyllur 150 organizata mediale dhe qindra gazetar janë burgosur me ndonjë dëshmi ose dosje.

BURGJET JANË PLOT ME GAZETAR

Regjimi i AKP shtetin e ka bërë burg të hapur për gazetarët. Sipas Unionit të gazetarëve në Turqi 1225 gazetar janë në burg. Sipas shoqatës së gazetarëve bashkëkohor 140 gazetar janë të arrestuar dhe momentalisht po gjykohen. Sipas Institutit ndërkombëtar për medium numri i gazetarëve në burg është 161. Sipas internet faqeve të platformës së pavarur për gazetarët 184 gazetar janë në burg. Sipas raportit të Stockholm Center for Freedom me seli në Stokholm ku së bashku me emrat e 228 gazetarëve janë në burg.

NGA 130 GAZETARËVE TË BURGOSUR, 110 JANË NË TURQI

Në raportin e Këshillit të Evropës për lirinë e shtypit  e publikuar në shkurt 2019 “ Turqia është vendi ku ka më shumë gazetar të burgosur’. Sipas raportit të Këshillit përfundimisht në fund të itit 2018 gjithsje 130 gazetar gjenden në burg në vendet anëtare të këshillit të Evropës kurse n110 prej tyre gjenden në Turqi.

NDALOIMI I QASJES DERI TE 700 LAJME PËR 1 MUAJ

Në gusht, Nisma për gazetarët e publikoi raportin e saj për mosrespektimin e të drejtave kundër gazetarëve muajin e shkuar. Sipas raportit, presionet ndaj gazetarëve kanë vazhduar  muajin e shkuar madje kanë arritur kulmin. Në raport ku po përmenden 146 gazetarët e burgosur po thuhet se është ndaluar edhe akses ndaj 700 lajmeve në Gusht. Në raport ku kërkohet fundi i presioneve ndaj gazetarëve po përmenden “ Nëse qeveria pohon se Turqia është shtet demokratik. Menjëherë gazetarët të lirohen”.