Raporti i organizatës ndërkombëtare për të drejtat e njeriut AST: Vazhdon dhuna ndaj të burgosurve në Turqi

Avokatët e Turqisë së Heshtur (ACT) publikuan një raport mbi torturat ndaj shtetasve turq në periudhën pas 15 korrikut 2016. Sipas raportit,  në periudhën e tentimit për grusht shtet në 2016 , janë arrestuar 511 qytetar turq, kurse më shumë se 100,000 janë arrestuar me akuzën se i përkisnin lëvizjes Gylen.

TORTURA SISTEMATIKE VAZHDON

Kemi konstatuar se ekziston tortura sistematike dhe sjellje e keqe ndaj personave të cilët janë burgosur në periudhën e gjendjes së jashtëzakonshme. Një pjesë e këtyre rasteve është e dokumentuar nga organizatat e vendit dhe ato ndërkombëtare. Një pjesë e tyre janë publikuar në medium, kurse të tjerët opinion ka kuptuar përmes raporteve shëndetësore të cilët janë publikuar në gjykata thuhet në mes tjerash në raportin e AST.

93 persona kanë humbur jetën si rezultat i dhunës në burgje

Përkundër kësaj 11 persona kanë humbur jetën  në paraburgim dhe si rezultat i dëgjimit nën dhunë. Përkundër regjistrimit të këtyre personave AST është fokusuar në 10 raste të torturës. Mësuesi Gokan Acikolu ishte arrestuar nën akuzën për tentim të puçit dhe për anëtarësim në lëvizjen Gylen. Ai vdiq më 5 gusht 2016 si rezultat i maltretimit në stacionin policor në Stamboll, ku ishte malltretuar më shumë se 13 ditë. Ai ariti që ti transmetoj në raport 13 ditët e maltretimit thuhet në  AST raportin.