Vetingu, BE-ja kërkon profesionalizmin e gjyqësorit

Vetingu si metodë tashmë është i pranueshëm nga institucionet e Bashkimit Evropian për të siguruar gjyqësor dhe prokurori me njerëz profesionistë. Sipas eurokomisioneres për drejtësi, Vera Jurova, pjesëmarrëse në samitin e ministrave të Drejtësisë në Shkup, Maqedonia e Veriut mund të ndjekë shembullin e Shqipërisë.

Ne duam të shohim se sektori i drejtësisë është plot me profesionistë dhe persona me besueshmëri, për integritetin moral të të cilëve nuk ka dyshime dhe nuk vihet në pyetje profesionalizmi i tyre. Procesi i vetingut është një nga proceset që do të përdoret për ta garantuar këtë. Ne e dëgjuam ministrin e Shqipërisë për mbarëvajtjen e procesit atje. Nuk është një punë e lehtë. Në Maqedoninë e Veriut nuk ka filluar por jam e sigurt se vendi do të shfrytëzojë mënyrën e tij se si ta garantojë reputacion të lartë të sektorit të drejtësisë”-tha Vera Jurova, eurokomisionere.

Ministrja e Drejtësisë Renata Deskoska para samitit deklaroi se besimin në gjyqësor duhet ta sigurojnë gjykatësit. Sa i takon ligjit të Prokurorisë Publike, Deskoska shtoi se është më mirë të mos miratohet aspak, se sa të miratohet një ligj jocilësor.