Xhaferi-Varhelyi: Në Samitin e tetorit u bë gabim dhe se metodologjia e re është mënyrë për korrigjimin e këtij gabimi

Kryetari i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut Talat Xhaferi, u takua me komisarin evropian për Politikë Fqinjësore dhe Negociata për Zgjerim të Bashkimit Evropian, Oliver Varhelyi, i cili pas marrjes së funksionit në përbërjen e re të Komisionit Evropian, për herë të parë qëndron në vizitë pune dyditore në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Duke theksuar se vizitën e komisarit evropian e konsideron si mbështetje të përcaktimit të fuqishëm të shtetit për të mbetur në rrugën evropiane edhe krahas ngecjes me të cilën ballafaqohet, Kryetari Xhaferi shprehu shpresë se përpjekjet e përbashkëta do të rezultojnë me vendim për fillimin e negociatave në mars ose maj të këtij viti. Ai nënvizoi se edhe krahas dëshpërimit të madh nga mosmarrja e vendimit për startin e procesit aderues pas takimit të tetorit të Këshillit Evropian, faktorët politikë në vend gjetën forca dhe arritën të mbesin të përqendruar në qëllimin strategjik të shtetit për anëtarësimin e plotfuqishëm në Bashkimin Evropian. Ai më tutje theksoi se edhe pse arsyeja për mosmarrjen e datës qëndron në çështjet e brendshme të pazgjidhura të vetë Unionit, liderët politikë të Republikës së Maqedonisë së Veriut vendosën ta kthejnë mandatin te qytetarët dhe ti thirrin të prononcohen në zgjedhjet e parakohshme parlamentare më 12 prill të vitit 2020, për rrugën e mëtejshme të shtetit. Në periudhën që vijon, nënvizoi Kryetari Xhaferi, përpjekjet do të drejtohen kah mbajtja e zgjedhjeve transparente, korrekte dhe demokratike.