Turqi: Më shumë se një milion hetime kundër terrorizmit në periudhën ndërmjet viteve 2016-2018

Mustafa Eneroglu aktualisht deputet i pavarur i cili ka dhënë dorëheqje nga radhët e partisë së Erdoganit AKP, dha një deklaratë për raportin e “të jesh anëtar i organizatës së armatosur terroriste” duke theksuar se koncepti për “organizatën terroriste” është i evakuuar.  Eneroglu në raportin e tij tha: “ ballafaqohemi me fenomen që shqetëson miliona njerëz dhe nuk mund të tejkalohet me sundimin e të drejtës. Politika atë e injoron. Njerëzit tashmë nuk kërkojnë drejtësi në gjykata.

 

A THUA SE NJË MILLION E 56 MIJË PERSONA JANË ANËTAR TË ORGANIZATËS TERRORISTE ?

Ndërmjet  2016 dhe 2018, gjithsej 1 milion 56,000 njerëz u hetuan dhe u proceduan penalisht për pretendimin e anëtarësimit në një organizatë terroriste. Nëse konsiderojmë vetëm anëtarët më të afërt të familjeve të tyre, mund të themi se ky problem prek më shumë se 4 milion njerëz. 1 milion 56,000 njerëz akuzohen se janë anëtarë të një organizate terroriste. Kjo është një temë që nuk mund të tejkalohet me ligj dhe do të krijonte trauma sociale se si duhet trajtuar.

MOMENTALISHT MBISUNDON MUNGESA E VETËDIJES

Pas çlirimit të konceptit të një organizate terroriste, këmba e garës politike është një garë e paligjshmërisë. Përpjekja për të terrorizuar kundërshtarin e saj, duke parë shkatërrimin, është një politikë armiqësore. Mbi një milion njerëz kanë përjetuar një hetim terrorist! Sa i qëndrueshme është ky mentalitet dhe kjo ide

KRITERET E GJYAKTËSVE MUND TË PËRSHTATEN ME ATO TË POLITIKANËVE

 

Ajo është një nga klasikët e historisë njerëzore, ligji nuk vlen për të fortët, posaçërisht e drejta penale zbatohet vetëm për të dobëtit ... Nuk ka zgjidhje tjetër  përveç rigjallërimit të debatit politik. Ligji të formohet  nën hijen e pushtetit politik po ashtu  mund të zbatohet edhe për një numër politikanësh të Gjykatës Supreme, dhe kriteret për të përcaktuar atë se si  mund të ngarkohen me anëtarësimin në një organizatë terroriste. Nuk po them që këto kritere janë më se reale, por them që kjo është e mundur. Përgjegjësia e përbashkët e të gjithëve duhet të jetë eliminimi i paligjshmërisë dhe kthimi në sundimin e ligjit. Përndryshe, është e pamundur që dikush të gjejë paqe. Njerëzit në krye të shtetit fajësojnë njëri-tjetrin për "FETO". Kjo do të thotë që të evakuohet ligji. ËShtë e qartë se më shumë se një milion njerëz akuzohen se janë anëtarë të një organizatës terroriste në këtë vend. Ata nuk janë të vetëdijshëm se sa psikologji shkatërruese po krijojnë në shoqëri përderisa i bëjnë këto polemika midis tyre.

SIPAS GJYKATAVE NUMRI I PJESËMARRËSVE NË GRUSHT-SHTETIN ËSHTË 10 MIJË PERSONA

Kemi të dhëna konkrete për ata të cilët direkt janë të përfshirë në tentimin për grusht shtet. Nëse i shikojmë  vendimet nga gjykatësit dhe gjykatat e shkallës së parë tani ky numër është nën 10 mijë, rreth 9 mijë e 800. Ministria për drejtësi e ka publikuar numrin e personave që i janë nënshtruar hetimeve dhe persekutimit në kontekst të “FETO”. Bëhet fjalë për rreth 500 mijë persona. 98 % e këtyre personave nuk janë akuzuar për rastin e 15 korrikut. Sipas statistikave të të njëjtës ministri numri i personave të cilën ishin ndjekur për anëtarësim në  organizatën terroriste nga 2016 deri në fund të 2018 është 1 milion e 56 mijë. Numrat për 2019 akoma nuk janë konfirmuar.

 POPULLI KA FILLUAR TË HUMB NDJENJËN E ATDHEUT

Ne jemi ballafaquar me një fenomen që shqetëson miliona njerëz dhe nuk mund të tejkalohet  nga sundimi i ligjit. Politika e injoron këtë. Njerëzit nuk kërkojnë më drejtësi në gjykata. jam njohur me shumë njerëz në gjykata dhe jam ballafaquar me këtë situatë.  Ne më nuk jemi të interesuar  për konkurset kombëtare, kemi humbur ndjenjën tonë të përkatësisë ", thotë ai. Arsyeja për këtë është se nuk funksionon  sundimi i ligjit

KUSH DO TË LEJONTE QË TI VDES FËMIJA 2 VJEÇAR NË UJËRAT E FTOHTA TË DETIT EGJE

Mendoni për njerëzit që u fundosën në Detin Egje. Nëse ndonjë person  mendon se mund të jetë i dënuar dhe persekutuar, ai do të mbajë burg dhe do të vazhdojë me jetën e tij, por çfarë mendoni a do të lejonin vdekje në fëmijës tuaj 2 vjeçar në ujërat e ftohta të Detit Egje ? Një nga rolet e Ligjit është që ti kthejë në shoqëri personat e dënuar.

 VENDIMET E GJYKATAVE JANË DISKUTABILE

Duke pasur parasysh klimën politike dhe më gjerë, Gjykata Kushtetuese nuk i ka marrë parasysh  në agjendën e saj ose i ka anuluar. Ne i kemi rishikuar vendimet e Gjykatës së Lartë dhe vendimet e Gjykatës së Lartë Penale.Në këtë kontekst, kemi parë që ka probleme serioze dhe mangësi ligjore në vendimet e Gjykatës Supreme dhe ato nuk mund të dalin nga e drejta e pjesshme. Sipas mendimit tim,  në mënyrë shumë problematike akuzohen njerëz për  anëtarësimi në një organizatë terroriste,  fajësohen njerëzit që investuan në një bankë  të lëvizjes  “Gylen” ose kanë lexuar gazetën e tyre

Nëse një person ishte pjesë  e një përpjekje për grusht shteti në 15 korrik ose, pasi kishte përcaktuar aktivitetet terroriste të kësaj organizate, me vetëdije dhe vullnetarisht mbështeti organizatën, atëherë ai mund të ndiqet penalisht për anëtarësim në një organizatë terroriste, por njerëzit nuk mund të akuzohen për anëtarësim në organizatë. terroriste për shkak të përfshirjes së tyre në aktivitete juridike. Sipas vendimit të Gjykatës Kushtetuese, personat që nuk janë përfshirë direkt në grusht shteti ushtarak nuk mund të akuzohen për terrorizëm jam shumë ambicioz, Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut po ashtu do të sjell vendim në këtë drejtim. "

Please publish modules in offcanvas position.