Filipçe: Njëmbëdhjetë persona mjekësorë nga spitali i Kumanovës pozitivë me koronavirus

Njëmbëdhjetë persona mjekësorë nga spitali i Kumanovës janë pozitivë me koronavirus. Dhe një teknik mjekësor është pozitiv me koronavirus nga Klinika e Sëmundjeve Infektive.

Dy persona vdiqën në Klinikën e Sëmundjeve Infektive, ku aktualisht janë hospitalizuar 67 pacientë, 10 prej të cilëve kanë fotografi të rëndë klinike, ndërsa pjesa tjetër me të mesme dhe të butë. Pas dy rezultateve të testit negativ, tre pacientë nga Klinika janë dërguar në shtëpi, njoftoi në konferencën e sotme për shtyp, ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe.

“Në spitalin e Kumanovës kemi 11 raste të konfirmuara pozitive me koronavirus. Ky numër për momentin kompromiton punën e departamentit të sëmundjes infektive, sepse edhe më herët kishte një punëtor të diagnostikuar shëndetësor. Për këtë shkak, janë dërguar dy mjekë, një nga Shkupi dhe një nga spitali në Shtip, të cilët në këtë moment do të organizojnë punën e këtij reparti jashtëzakonisht të rëndësishëm”, tha Filipçe.

Ai sqaroi se ende vazhdojnë anketat epidemiologjike, pasi, siç tha ai, ka më shumë persona pozitivë nga edhe dy departamente të tjera për rentgen diagnostikimin dhe në pjesën e mjekëve të përgjithshëm që mbulojnë shërbimin e detyrës.

“Bazuar në ato anketat epidemiologjike, e në pajtim me atë se sa persona do të jenë në vetizolim, pjesa tjetër e spitalit do të riorganizohet, përkatësisht departamentet e tjera. Sipas kësaj, sot, si dhe dje, një numër i rasteve të diagnostikuara në Kumanovë, sot u diskutua dhe u soll vendimi për zgjatjen e orës policore, i cili tani do të zgjasë për fundjavë prej sonte nga ora 21:00 deri të hënën në ora 05:00. Pra, lëvizja do të jetë plotësisht e kufizuar gjatë fundjavës, dhe në ditët e punës, duke filluar nga e hëna do të jetë si për fundjavë, pra në vend që prej orës 21:00, nga ora 16:00 deri në ora 05:00 të ditës së nesërme”, theksoi ministri i Shëndetësisë.

Kjo u sqarua në mbledhjen e dytë të Komisionit për sëmundje infektive pas mëngjesit dhe pasdites, pasi dolën rezultatet e testeve.

“Konsiderojmë se me kufizimin shtesë të lëvizjes brenda qytetit në komunën e Kumanovës, duke pasur parasysh që transporti ndërkombëtar tashmë është ndalur, është diçka që plotësisht mund të kufizojë ose parandalojë përhapjen e virusit”, theksoi ministri Filipçe.

Siç informoi ai, në Klinikën Infektive ka një teknik mjekësor që është pozitiv në koronavirus, i cili ka pasqyrë klinike të pneumonisë në mushkëri.

“Është bërë edhe një anketë epidemiologjike familjare dhe mes të punësuarve dhe në përputhje me këtë do të veprohet që të organizohet pjesa e punës në pavijonin ku ai punonte në kuadër të Klinikës. Vetëm nga familja tani po bisedohet në detaje me gruan e tij që të analizohen edhe kontaktet eventuale shtesë, private si kontakte fillestare nga anketa epidemiologjike”, tha ministri i Shëndetësisë.

Filipçe informoi se sot nga Klinika Infektive në Shkup me dy kampione kontrolluese negative janë çregjistruar tre pacientë tre edhe atë po largohen për në shtëpi në gjendje shumë të mirë shëndetësore.

“Për fat të keq, kemi dy pacientë të vdekur, një në moshën 68 vjeçare me formë të rëndë dhe sëmundje të mëparshme, i cili është kuruar në Klinikë më 29 marsi dhe një pacient nga Kumanova në moshën 70 vjeçare, për të cilin ende jemi duke e pritur testin, ndërsa ka pasur një formë të rëndë të pneumonisë. Nga spitali i Kumanovës është transferuar në Klinikën e Pulmonologjisë dhe më pas është transferuar në Klinikën Infektive”, tha Filipçe.

Në 24 orët e kaluara, në vend ka pasur 46 raste të reja pozitiv të koronavirusit. Në Shkup 13, në Kumanovë 23, Dibër 2, Prilep 1, Tetovë 2, Veles 2, Gostivar 1 dhe Gjevgjeli 2 pacientë. Me këtë numri i përgjithshëm i pacientëve të diagnostikuar në vendin tonë është 430 persona dhe sipas vendbanimit ka raste në Shkup, Kumanovë, Dibër, Shtip, Prilep, Tetovë, Strugë, Veles, Manastir, Ohër, Kavadar, Gostivar, Gjevgjeli, Strumicë, Kriva Pallankë dhe në Koçan. Sot, këto 46 teste pozitive janë nga gjithsej 389 teste të bëra, gjegjësisht deri më tani në vendin tonë janë bërë 4.506 testime të virusit KOVID-19.