Komisioni për sëmundje infektive është për hapje të kufijve në mënyrë graduale

Komisioni për sëmundje infektive vlerëson se situata me epideminë e coronavirusit është e qetë, domethënë që masat e tanishme dhe mënyra e administrimit janë sjellë nën kontroll. Sidoqoftë, në mbledhjen e djeshme, ata diskutuan se si të veproni në periudhën e ardhshme, kjo është arsyeja pse ata po propozojnë një seri masash për të parandaluar më me sukses transmetimin e virusit, dhe kështu përhapjen e infeksionit, 

Mjeku Viktor Isjanovksi anëtar i Komisionit për Sëmundje Infektive për “Faktor” thotë se propozimi i Komisionit është që kufijtë të hapen në mënyrë graduale. 

“Rreth kësaj çështje, ne nuk pranuam të hapnim kufijtë e vendit menjëherë. Ne besojmë se duhet të diskutojmë dhe bashkëpunojmë me secilin vend fqinj veç e veç. Ajo që kërkova unë në mënyrë specifike me hapjen graduale të kufijve është heqja e karantinave shtetërore, në mënyrë që njerëzit të shkojnë vetëm në izolim shtëpiak.

Kjo për faktin se karantina shtetërore është në kompetencën e shtëpisë së shëndetit në Shkup. Ekipet tona punojnë atje në tre ndërrime, që do të thotë se janë shpenzuar shumë staf mjekësor dhe pajisje mjekësore. Nuk ka asnjë logjikë, pas hapjes së kufijve, nëse do të ndodhë më 1 qershor ose më 10 qershor, kur do të ketë kalim të lirë nga një vend në tjetrin, karantina shtetërore do të jenë akoma në funksion”, thotë Isjanovski.