MAQEDONIA VERIORE, NATO, BE  DHE ZGJEDHJET PRESIDENCIALE

Maqedonia Veriore, tashmë zyrtarisht është emri i ri i shtetit me kryeministër Zoran Zaev. “Shteti i Ri” menjëherë do të ballafaqohet me shumë sfida, duke filluar nga vënia e të gjitha mbishkrimeve në institucionet e vendit, konsullatat dhe përfaqësitë diplomatike, komunikimi jo vetëm më mediet, por edhe me organizatat ndërkombëtare do të bëhet me emrin Maqedonia Veriore.

Në vend të festimit

NgaGazmend Aga ( "Kreu i Komunitetit Mysliman Shqiptaro Amerikan" )

Të urtët na mësojnë ti bëjmë vetes një pyetje çdo natë; ç’bëre sot për Zotin? Pra a ke bërë ndonjë vepër gjatë ditës veç për të fituar kënaqësinë e Zotit, a ke gëzuar njerëz, a ke ndihmuar ndonjë të varfër etj?

A pati vërtet një grusht shteti në Turqi?

Rreth grushtit të shtetit që ndodhi në Turqi më 15 korrik 2016 ka shumë spekulime. Madje aq sa ka edhe njerëz që e cilësojnë atë si një “grusht shteti të rremë”, të cilin e organizoi vetë presidenti Rexhep Tajip Erdogan për të justifikuar një valë shkarkimesh që donte të ndërmerrte kundër kundërshtarëve të tij.

ÇËSHTJA EMRIT DHE LIGJI PËR GJUHËN SHQIPE  KUSHT PËR NË BE DHE NATO

Çështja e emrit mes Maqedonisë dhe Greqisë, dhe ligji për gjuhën shqipe vazhdojnë të mbeten dy nga çështjet më të nxehta në skenën politike të cilat janë kyçe për inkuadrim në strukturat euro atlantike. Në anën tjetër Bashkimi Evropian ka kërkuar nga të dyja vendet që sa më shpejt të zgjidhin këtë çështje për të përmbushur kështu kushtin kryesor para samitit të NATO që pritet të mbahet në muajin qershor. Sinjalet nga pala greke dhe ajo maqedonase për një zgjidhje të përhershme janë pozitive pasi tashmë nga ana e qeverisë së Maqedonisë janë bërë edhe hapat e parë siç është ndërrimi emrit të Aeroportit të Shkupit dhe të autostradës në drejtim të Greqisë.

LUMI MERIÇ I KOBSHËM PËR MËSUESIN UGUR DHE MIJËRA TË TJERË

Ugur Abdurrezak ishte një arsimtar i anglishtes shumë i suksesshëm. Bashkë me bashkëshorten e tij, arsimtaren e letërsisë që punonte në shkollën e mesme teknike “Anadollu” në lagjen Pendik, për një kohë shumë shkurtë arritën të fitojnë simpatinë e të gjithëve. Mësuesi Ugur, gjithashtu ishte edhe një nga administratorët e shkollës. Mësuesja Ajshe, i kryente të gjitha aktivitete shkollore në shkollë. Në shumë shkrime të saja, mësuesja ka dëshmuar kualitetin e saj në lëmin e letërsisë. Abdulkadir Enes, djali i këtyre dy mësuesve ishte një fëmijë i veçantë. Ai ishte pjesë e shkollës në “Atashehir”, ku mësoni fëmijët më të talentuar.

Viti 2018, le të jetë viti i shpresave!

Le të jetë ky një vit i shpresave për tërë popullatën tonë, pa marrë parasysh kombin, fenë apo ideologjisë që i takon. Drejtësi për të gjithë, qetësi për të gjithë.

MAQEDONIA PARA DILEMËS HAMLETIANE ”TË JESH A TË MOS JESH”

Maqedonisë i duhet një emër i ri për të hyrë në NATO- dhe për të nisur bisedimet për inkuadrimin në Bashkimin Evropian, në të kundërtën vendi do të shënojë progres të pariparueshëm për shumë gjenerata. Vendi ndodhet para dilemës Hamletiane “Të jesh a të mos jesh”.

EZANI NJË THIRRJE HYJNORE

Nëse jemi të njohur mirë me shpirtin e ezanit dhe nëse namazet i falim me përpikëri do të bëhemi dëshmitarë se si jemi duke u shndërruar në shkallë, apo në një formë të burakut dhe se si jemi duke u ngjitur drejt horizonteve hyjnore.

ZGJEDHJE FER DHE DEMOKRATIKE JANË JETIKE PËR MAQEDONINË

Fushata elektorale për zgjedhjet lokale që do të mbahet më 15 tetor nuk dallon pothuajse aspak nga ajo e cikleve të kaluara zgjedhore, në përjashtim të disa sinjaleve që japin disa liderëve politike më konservatore, siç është ai i VMRO-DPMNE, i cili përmes paraqitjeve në disa media shqiptare mundohej t'i bind votuesit shqiptarë se me përkrahjen që i kanë dhënë LSDM-së kanë bërë gabimin e jetës së tyre. Kandidatët e partive politike për kryetarë komune gjatë paraqitjeve të tyre do të ofrojnë premtime nga më të ndryshmet, përfshirë edhe ato premtime që ndoshta kurrë nuk do t'i arrijnë t'i realizojnë, ngaqë janë shumë larg shifrave dhe kapaciteteve të buxhetit komunal. Me një fjalë disa nga ato premtime nuk kanë të bëjnë aspak me pushtetin lokal.

Koalicionet lokale përcaktues për fitore në komunat e mëdha

Zgjedhjet lokale në Maqedoni pritet të shënojnë një hap pak më ndryshe se sa në zgjedhjet e fundit lokale, por edhe ato parlamentare. Për dallim nga zgjedhjet e para katër viteve, në këto zgjedhje beteja për të parin e komunave do të jetë shumë e ashpër. Lufta fillimisht është duke u bërë brenda vetë partive politike ku aspiratat për të qenë kandidat kanë shfaqur shumë emra. Kryetarët aktual në shumicën e komunave kërkojnë edhe një mandate, ndërsa emra të ri paraqiten si kandidat më të preferuar. Në anën tjetër vetë organet e partisë janë duke i shqyrtuar të gjitha mundësitë që në këto zgjedhje të dalin me kandidat sa më të fortë për shkak se konkurrenca do të jetë shumë e fortë, kurse koalicionet do të jenë shumë të paqarta deri në ditën e fundit të fushatës elektorale.

Çka na duhen këto sherrnaja

Më rastisi para do kohe të bisedoj me një diplomat të huaj që shquhet si njohës i mirë i zhvillimeve në Ballkan. Ai në veçanti e njihte mirë çështjen shqiptare, përfshirë këtu edhe raportet në mes të shqiptarëve brenda trungut islam, si edhe marëdhëniet në mes të shqiptarëve muslimanë dhe atyre jo muslimanë. Ishte kënaqësi e veçantë të dëgjosh një të huaj që kishte analizuar deri në detaje skenën tonë politike dhe fetare, raportet ndërnjerëzore, mentalitetin tonë, zakonet, doket…

Kryeministri I Maqedonisë Zoran Zaevi në kërim të votave

Kryeministri i Maqedonisë Zoran Zaev në 100 ditshin e parë të qeverisjes do të përballet me shumë sfida, duke filluar nga numri i kufizuar i deputetëve për të mbajtur të gjallë qeverinë, frika nga mosplotësimi i kërkesave dhe dëshirave të partnerit të koalicionit, akuzat nga opozita si dhe obstruksionet që i bën ajo për të ngadalësuar proceset e nisura, mungesa e një strategjie të qartë ekonomike për të nxjerr vendin nga kriza, borxhet e mëdha ndaj donatorëve dhe bankave etj.

Fëmijët janë amaneti nga i gjithëfuqishmi

Ditët e sodit kur gjërat pamoralshme janë përhapur në çdo pjesë të jetës tonë, kërkon përkujdesje më të madhe për fëmijët, si dhe masa të menjëhershme të parandalimit para se gjithçka të bëhet vonë.

Qeverinë e re të Maqedonisë e presin shumë beteja

Zoran Zaev në bashkëpunim me partitë e koalicionit qeverisës para vetes do të kenë shumë sfida, duke filluar nga procesi i euro-integrimeve, çrrënjosja e strukturave serbo-ruse të cilat kanë lëshuar rrënjë të thella në sistemin institucional, përmirësimi i marrëdhënieve me shtete fqinje në veçanti me Kosovën dhe Shqipërinë, pastaj zgjedhja  e kontestit të emrit me Greqinë e cila shihet si një ndër pikat më të nxehta në skenën politike të Ballkanit, përmirësimi i raporteve me Bullgarinë raporte këta të cilat viteve të fundit kanë pasur një luhatje të madhe  dhe shumë çështje të tjera.

Qeveria reformatore shpresë edhe për ata që nuk janë në liri

Pas një krize të stërzgjatur dhe shumë të lodhshme, herë me frikë e herë me shpresë, herë me trazira e herë me fjalë të ëmbla se do të vijnë ditë edhe më të mira për të gjithë qytetarët e R. së Maqedonisë, përfundimisht u formua edhe qeveria e re reformatore, për të cilën të gjithë shpresojmë se më në fund do ta vë shtetin në binare.

Institucionet lokale gjenden para bllokadës së përgjithshme

Kulmi i krizës politike dhe ekonomike në Maqedoni, mund të shpërthejë në mesin e muajit Maj, atëherë kur kompetencat e kryetarëve dhe këshillave të komunave do të marrin fund, dhe me këtë do të bëhet bllokimi i këtyre institucioneve.

Tonet nacionaliste dhe dhunimi i deputetëve

Rritja e toneve nacionaliste në botë, deshëm apo jo, ka ndikimet e saja edhe në shtetet më të vogla, gjegjësisht në rajonin e Ballkanit.

Kuptimi i leximit

Një prej gjërave më të rëndësishme që duhet t'i japim fëmi­jës, është edhe arsimi si dhe, krahas këtij, dëshira dhe edukata për të lexuar dhe mësuar.

Platforma shqiptare kusht për formimin e qeverisë së re

Partitë shqiptare kanë vazhduar të mbështesin Platformën e përbashkët pavarësisht kërcënimeve që vijnë, pasi ata konsiderojnë se kjo platformë do të jetë një hap para drejt procesit të integrimit të vendit në struktura euro-atlantike.

Shpresoj të kemi një shtet që do t'i mbroj interesat e të gjithë qytetarëve

Pas shumë bisedimeve, takimeve dhe taktikave të partive politike për të arritur një marrëveshje për formimin e një koalicioni të mundshëm qeveritar dhe përfundimin e krizës politike në vend, partitë politike shqiptare përfundimisht ranë dakord që nënshkrimet e tyre për formimin e qeverisë t’ia japin liderit të LSDM-së, Zoran Zaevit.

Please publish modules in offcanvas position.