Fillon muaji i shenjtë i Ramazanit

Fillon muaji i shenjtë i Ramazanit

Sonte me agimin e diellit për të gjithë myslimanët fillon muaji i shenjtë i agjërimit, Ramazani, ndërsa të gjitha aktivitetet lidhur me këtë festë do të përshtaten me situatën aktuale dhe masat e ndërmarra që të pengohet përhapja e koronavirusit të ri.

Ramazani është muaji i agjërimit të detyrueshëm për të gjithë të rriturit, myslimanët me shëndet të mirë, ndërsa ndalohet për ata persona të cilët janë në rrugë, të sëmurë, lehona, gratë shtatzëna dhe fëmijët.

Agjërimi nënkupton distancim nga konsumimi i ushqimit dhe pijeve, por edhe mendimeve dhe veprave të këqija nga agimi deri në perëndim të diellit.

Muaji i Ramazanit është muaji i nëntë nga kalendari islamik që ndonjëherë ka 29, ndërsa ndonjëherë 30 ditë.

Myslimanët agjërojnë në të gjitha kohërat e vitit sipas kalendarit hënor. Viti i kalendarit mysliman është më i shkurtë për dhjetë ditë nga viti diellor, ashtu që Ramazani çdo vit ndryshon për dhjetë ditë.

Sivjet Ramazani ka 30 ditë.

Agjërimi për Ramazan është obligimi më i madh fetar dhe është një lloj i qëndrueshmërisë, forcë e vullnetit dhe besimit.

Agjërimi gjithashtu është një mundësi që të tregohet solidaritet me ata të cilët janë të etur dhe të uritur për shkak të varfërisë, e jo sipas dëshirës së tyre.

Mendohet se me agjërimin trupi pastrohet nga punët e dëmshme.

Pas përfundimit të Ramazanit, vijon festa treditore e Fitër Bajramit.

Lajmet e fundit

Zaman Maqedoni

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - TË GJITHA TË DREJTAT JANË TË REZERVUARA.
Materialet në këtë faqe nuk mund të përdoren pa lejen paraprake të redaksisë.