Mbrojtja e syve nga teknologjia digjitale, 15 sugjerime të nevojshme

Përdorimi i pajisjeve teknologjike me ekranet dixhitale po bëhet gjithnjë e më e zakonshme.

Pajisjet teknologjike që reduktojnë marrëdhëniet shoqërore, izolojnë njerëzit dhe shkaktojnë një jetë larg mjedisit dhe natyrës,  ka një ndikim negativ në shëndetin e njeriut sidomos sytë. Ky fenomen i quhet “tendosje digjitale e syve”, dhe tek njerëzit shihet gjithnjë e më shumë.

Sipas, profesorit Dr. Ahmet Maden specialist i sëmundjeve të syrit, tendosja e syrit digjital shkakton këto efekte:

 1. Shkakton lodhjen e syrit, përkeqësimi i qepallave dhe tendenca për të fjetur.
 2. Dhimbje në kokë
 3. Pamje të paqartë dhe ngatërrimin e shkronjave.
 4. Tharje e syve, ndezje dhe djegie në sy.
 5. Dhimbje në shpatulla dhe në qafë.
 6. Vështirësi e hapjes dhe mbylljes së syve para ekranit.
 7. Ndjenjë sikur me pas zall.

Ndërkohë, Pr.Dr. Ahmet Maden, liston gjërat që duhet të merren parasysh ndaj tendosjes së syrit digjital:

 • Në mënyrë që të zvogëlohen ankesat kundër ekranit, sytë duhet ti hapim dhe mbyllim më shumë me qëllim që që uji në sy të hollohet me shumë.
 • Mjedisi i punës nuk duhet të jetë vend shumë i thatë.
 • Ata të cilin kanë problemin e syve të thatë, sipas udhëzimeve të mjekut duhet të përdorin lot artificialë gjatë kohës që kalojnë përpara ekranit.
 • Duhet të përdoren edhe syze nëse ka nevojë. Personat që përdorin syza nuk duhet të largojnë syzet kur janë para ekranit. Lente të mira 100%mund të bllokojnë  rrezet ultravjollcë me valë të shkurtër.
 • Për syze duhet të konsultoheni me mjekun dhe syzet duhet të merren nga vende të besueshme.
 • Në punë kohë pas kohe duhet të pushohet. Duhet të zbatohet rregulli 20-20-20 sytë duhet të hiqen nga ekrani për të paktën 20 sekonda pas çdo 20 minutave dhe, duhet të shikohet në një distancë prej rreth 60 metrash.
 • Pas çdo punës prej 1-2 orësh, duhet të jepet një pushim prej më shumë se 15 minuta.
 • Pluhuri i ekraneve duhet të pastrohet më shpesh. Me një copë leckë.
 • Ndriçimi i ambientit të punës duhet të jetë i rregulluar në një mënyrë që pengon reflektimin dhe shkëlqimin. Ndriçimi i zyrave standarde është shumë i rëndësishëm për përdorimin e kompjuterit.
 • Çdo dritë ndërhyrjeje duhet të pengohet nga hyrja në ekran. Ekrani dhe sytë nuk duhet të ekspozohen ndaj dritës së drejtpërdrejtë dhe reflektimit dhe duhet shmanget rrezja.

Please publish modules in offcanvas position.