Kafeja ndihmon në luftën kundër peshës së tepërt

Hulumtimet e reja tregojnë se gratë që pinë katër ose më shumë filxhanë kafe në ditë, kanë mesatarisht 4.1 përqind më pak yndyrë në trup sesa gratë që nuk pinë kafe.

Një grup studiuesish ndërkombëtarë të udhëhequr nga Dr. Lee Smith nga Universiteti i Anglisë Ruskin në Kembrixh ka ekzaminuar lidhjen midis konsumit të kafesë dhe shtimit të peshës tek gratë dhe burrat. Punimi krahason të dhënat nga Qendra Kombëtare e Kërkimit të Shëndetit dhe Ushqyerjes në Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Rezultatet treguan një proporcion të konsiderueshëm midis pirjes së më shumë kafe dhe humbjes së peshës.

"Kafeja ose përbërësit e tij efektivë mund të futen në një strategji të shëndetshme të ngrënies për të zvogëluar barrën e sëmundjes kronike të lidhur me peshën e tepërt," thotë Dr. Smith.

Në veçanti, gratë midis moshës 20 dhe 44 vjeç që pinin dy ose tre filxhanë kafe në ditë kishin nivelet më të ulëta të indit dhjamor. Sidoqoftë, te meshkujt këto parametra nuk janë aq të theksuar. Në burrat midis moshës 20 dhe 44 vjeç, të cilët pinin dy ose tre filxhanë kafe në ditë, indi dhjamor ishte 1.3 përqind më i ulët dhe yndyra në bark ishte 1.8 përqind më e ulët.

Chao Kao, një shkencëtar në Universitetin e Washington gjithashtu beson se njerëzit duhet të shtojnë kafe në menunë e tyre, por edhe ushqime të tjera të shëndetshme. Sigurisht, sipas tij, faktorë të tjerë, siç janë sheqeri dhe aditivët e ndryshëm të kafesë, e zvogëlojnë atë efekt.