Ligji i BE-së që do të duhej të frenonte dominimin e Facebook dhe Google

Ligji i BE-së që do të duhej të frenonte dominimin e Facebook dhe Google

Akti i Tregjeve Digjitale, i cili supozohet të frenojë rolin dominues të gjigantëve të teknologjisë, hyn në fuqi sot, me zbatimin që fillon në maj të vitit të ardhshëm.

Këshilli i BE-së dhe Parlamenti Evropian, arritën një marrëveshje për Aktin e Tregjeve Digjitale së bashku me Aktin e Shërbimeve Digjitale në mars të këtij viti. Këto janë dy rregullore të rëndësishme me të cilat BE-ja dëshiron të vendosë rregulla më të rrepta dhe përgjegjësi më të madhe në platformat digjitale, për të cilat pretendon se janë shndërruar në një lloj “rregullatorësh privatë”, transmeton Telegrafi.

Zbatimi i ligjit për tregjet digjitale fillon pas gjashtë muajsh. Termi kyç në ligj është “kontrollues i aksesit” në tregun digjital. Pasi të fillojë zbatimi në maj të vitit të ardhshëm, kontrollorët e mundshëm të aksesit që arrijnë kufijtë e përcaktuar në Aktin e Tregjeve Digjitale, duhet të njoftojnë Komisionin për shërbimet e tyre në baza të platformës brenda dy muajve – deri më 3 korrik 2023.

Më pas komisioni ka 45 ditë pune për të vlerësuar nëse sipërmarrësi në fjalë i ka arritur ato pragje, për të përcaktuar statusin e mbikëqyrësit të aksesit, jo më vonë se data 6 shtator e vitit të ardhshëm. Pasi të përcaktohet ky status, mbikëqyrësit e aksesit do të kenë gjashtë muaj kohë për të përmbushur kërkesat e Aktit për Tregjet Digjitale dhe jo më vonë se 6 marsi i vitit 2024.

Akti përcakton kriteret, mbi bazën e të cilave platformave të internetit duhet ‘u jepet statusi i mbikëqyrësve të aksesit. Bëhet fjalë për platforma digjitale që ofrojnë një lidhje thelbësore midis përdoruesve të biznesit dhe konsumatorëve, dhe ky pozicioni mund t’u mundësojë atyre të marrin rolin e një lloj ligjdhënësi, domethënë të vendosin vetë rregullat, prandaj pengesat në ekonominë digjital po lindin.

Për zgjidhjen e këtyre çështjeve, Akti për Tregjet Digjitale përcakton një sërë detyrimesh që ata do të duhej të respektojnë, si dhe disa sjellje që do t’ju ndalohen atyre t’i bëjnë.

Kontrollorët e aksesit në botën digjitale paraqesin atë që janë në botën reale, rrugët, urat e aeroportet.

Statusi i mbikëqyrësit të aksesit, do t’u jepet kompanive që menaxhojnë një ose më shumë të ashtuquajturat “shërbime të platformës bazë”, të listuara në Aktin e Tregjeve Digjitale.

Fjalë është për shërbimet e listuara më poshtë: shërbimet e ndërmjetësimit në internet, për shembull, dyqanet e aplikacioneve, shfletuesit e internetit, shërbimet e rrjeteve sociale, shërbimet e caktuara të mesazheve, të platformës së shpërndarjes së videove, asistentët virtualë, shfletuesit e internetit, shërbimet “cloud computing”, sistemet operative, platformat e internetit për tregti dhe shërbimet e reklamimit.

Bëhet fjalë kryesisht për gjigantë amerikanë të teknologjisë si Apple, Amazon, Google, Facebook dhe Microsoft, të cilët janë praktikisht të pashmangshëm për shkak të pozicionit të tyre në treg.

 

Lajmet e fundit

Zaman Maqedoni

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - TË GJITHA TË DREJTAT JANË TË REZERVUARA.
Materialet në këtë faqe nuk mund të përdoren pa lejen paraprake të redaksisë.