Facebook dhe Instagram po prezantojnë masa të reja për të mbrojtur privatësinë e fëmijëve

Facebook dhe Instagram po prezantojnë masa të reja për të mbrojtur privatësinë e fëmijëve

Meta njoftoi se për këdo nën 16 ose nën 18 vjeç në disa vende, kur të hyjë në Facebook, ata do të mundësojnë më shumë cilësime të privatësisë si parazgjedhje.

Për adoleshentët që tashmë kanë një llogari në Facebook ose Instagram, platforma do të shfaqë një njoftim për t’i inkurajuar ata të përdorin këto cilësime, të cilat aktivizohen me një klikim të vetëm (trokitje).

Meta tha gjithashtu se po punojnë për mjete të reja dhe edukim për të parandaluar përhapjen e fotove intime në platformë.

Vitin e kaluar, kompania prezantoi disa masa për të mbrojtur përdoruesit e rinj nga bashkëveprimi me të rriturit potencialisht të dyshimtë. Kështu, për shembull, të rriturit nuk lejohen t’u dërgojnë mesazhe adoleshentëve me të cilët nuk kanë lidhje ose t’i shohin në rekomandimet “Njerëzit që mund t’i njihni”.

Meta thotë se tani po teston masa të reja për të mbrojtur përdoruesit e rinj nga dërgimi i mesazheve te të rriturit e dyshimtë me të cilët nuk kanë lidhje. Këta njerëz nuk do t’u rekomandohen më fëmijëve si njerëz që mund të njohin.

Me “llogari e dyshimtë” Meta nënkupton një llogari që i përket një të rrituri, i cili, për shembull, është bllokuar ose raportuar kohët e fundit nga një përdorues më i ri.

Meta po teston gjithashtu efektin e heqjes së butonit të mesazheve në llogaritë e fëmijëve në Instagram si një mbrojtje shtesë kur shikohet nga të rriturit.

“Ne kemi zhvilluar një sërë mjetesh në mënyrë që adoleshentët të mund të na bëjnë të ditur nëse diçka i bën ata të ndihen të pakëndshëm gjatë përdorimit të aplikacioneve tona dhe ne po prezantojmë njoftime të reja për t’i inkurajuar ata të përdorin këto mjete,” tha Meta.

Kompania kujton se prej disa kohësh ka inkurajuar adoleshentët të raportojnë llogaritë pas bllokimit të dikujt dhe se dërgon njoftime sigurie me informacion se si të merren me mesazhet e papërshtatshme nga të rriturit.

“Në vetëm një muaj në 2021, më shumë se 100 milionë njerëz panë paralajmërime sigurie në Messenger. Ne gjithashtu e bëmë më të lehtë për njerëzit që të gjenin mjetet tona të raportimit dhe, si rezultat, pamë më shumë se 70% më shumë raporte nga të miturit në tremujorin e parë të 2022 krahasuar me tremujorin e mëparshëm për mesazhet e Messenger dhe Instagram.” .

“Cilësimet më private” për adoleshentët e publikuar nga Meta lidhen me atë se kush mund të shohë listën e miqve të një përdoruesi, kush mund të shohë njerëzit, faqet dhe listat që ndjekin adoleshentët, kush mund të shohë postimet në profilet e tyre që janë etiketuar, një përmbledhje të postimeve që ata janë. etiketuar përpara se postimi të shfaqet në profil dhe kush lejohet të komentojë në postimet e tyre publike.

Cilësime të ngjashme të paracaktuara për adoleshentët u prezantuan së fundmi në Instagram.

Meta tha gjithashtu se po punon për të ndërtuar një platformë globale për adoleshentët të cilët janë të shqetësuar se selfiet e tyre intime mund të shpërndahen në platformat online pa pëlqimin e tyre. Kjo platformë, të cilën Meta po e zhvillon në bashkëpunim me NCMEC (Qendra Kombëtare për Fëmijët e Zhdukur dhe të Shfrytëzuar), ekspertë, shkencëtarë, prindër dhe mbrojtës të viktimave, do të jetë e ngjashme me atë të krijuar për të parandaluar ndarjen e imazheve intime të të rriturve pa pëlqimin e tyre. Kompanitë e tjera të teknologjisë gjithashtu do të jenë në gjendje të përdorin platformën.

Meta njoftoi gjithashtu materiale edukative për adoleshentët për t’i inkurajuar ata të kërkojnë ndihmë për ndarjen e fotove të tyre intime ose nëse janë të ekspozuar ndaj abuzimit seksual.

“Kemi zbuluar se më shumë se 75% e njerëzve që raportuam në NCMEC për ndarjen e përmbajtjes së shfrytëzimit të fëmijëve, e shpërndanë përmbajtjen nga zemërimi, humori i keq ose neveria dhe pa asnjë qëllim të dukshëm për të dëmtuar. Ndarja e kësaj përmbajtjeje shkel udhëzimet tona, pavarësisht nga qëllimi. “Ne planifikojmë të nisim një fushatë të re që inkurajon njerëzit të ndalojnë dhe të mendojnë përpara se t’i ndajnë ato imazhe në internet dhe t’i raportojnë ato tek ne në vend të kësaj,” tha kompania.

 

Lajmet e fundit

Zaman Maqedoni

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - TË GJITHA TË DREJTAT JANË TË REZERVUARA.
Materialet në këtë faqe nuk mund të përdoren pa lejen paraprake të redaksisë.