ИЗВЕСТУВАЊЕ ДО ЈАВНОСТА

ИЗВЕСТУВАЊЕ ДО ЈАВНОСТА

93-годишниот парламентарен систем во Турција одвреме навреме беше прекината со анти-демократски интервенции и иницијативи.

Удари и меморандуми му нанесе на Турција многу тешки фактури. Секој пат Турција, се врати наназад најмалку 10 години, се одалечи од меѓународната заедница и беше принуден да се повлече внатре.

Во Турција петокот навечер, 15 Јули 2016 година, беше изведен обид од страна на хунтата во рамките на Турските вооружени сили против избраната влада на Република Турција. Најостро го осудуваме и го негираме овој обид. Очекуваме сторителите на оваа иницијатива да се најдат и да одговараат пред законот и правдата.

Без ама или туку, во целост кажуваме „НЕ за хунти и државни удари“. Со било каква цел или било од кого да се направени, е неприфатливо интервенција во демократијата.
Секогаш безрезервно стоиме зад демократијата.

Повикуваме на избегнување на сите видови на повици, пораки и говори кои поттикнуваат омраза и непријателство меѓу народот.

Со силна верба дека Турската демократија ќе ја надмине и оваа тешка ситуација.

Со почит.

ЕДИТОРИЈАЛ – ЗАМАН МАКЕДОНИЈА