Обезбедувањето 100 000 кинески дози на Синовак и 100 000 Фајзер ќе го забрза процесот на вакцинирање на населението

Обезбедувањето 100 000 кинески дози на Синовак и 100 000 Фајзер ќе го забрза процесот на вакцинирање на населението

Обезбедувањето на 100.000 дози Фајзер значително го зголеми бројот на граѓани вакцинирани со првата доза против Ковид -19. Вчера со првата доза вакцинирани беа околу 11.000 граѓани, додека со втората доза други 2688. АЛСАТ прегледа некои од местата за вакцинација на кои.

Граѓанин „Се вакцинирав со првата доза, сè е во ред. Се пријавив пред две недели сега го имав терминот. Би им верувал на сите вакцини само да бидеме здрави.“

Зголемувањето на бројот на лица кои ќе бидат вакцинирани се очекува од утре, каде што 500 000 кинески дози од Синовак треба да стигнат до точките на вакцинација, кои според надлежните органи се дистрибуираат денес. Властите очекуваат дневно да се вакцинираат до 20 000 лица, а до 15 јули бројот на вакцинирани ќе достигне половина милион. Во втората половина на јули ќе започне теренската вакцинација на граѓани кои сакаат да се вакцинираат, но кои сè уште не се пријавиле. Преку теренска вакцинација, се очекува земјата да постигне колективен имунитет до крајот на летото. Во меѓувреме, покрај вакцинацијата, министерот за здравство Филипче на својот Фејсбук профил напиша дека за патување во странство, граѓаните можат да користат потврда со која се докажува дека дотичното лице го поминало вирусот. Од вчера ова е овозможено преку системот „Мој термин, додека му се дава на лицето кое во последните 9 месеци е позитивен со Коронавирус и како такво е регистрирано во националниот систем. Овој документ може да се добие од матичниот лекар или да се преземе преку веб-страницата вакцинација.мк