Над 1 милион 824 илјади луѓе имаат право на глас на овие избори

Над 1 милион 824 илјади луѓе имаат право на глас на овие избори

Државната изборна комисија е подготвена за изборен процес. Од оваа институција соопштуваат дека изборниот материјал е дистрибуиран во Општинските изборни комисии за да може да се дистрибуира во избирачките места. Новина на изборите се уредите за идентификација на гласачите со отпечатоци од прсти за чија употреба се обучени претседателите и потпретседателите на избирачките совети.

„Доставен е и изборниот материјал. Денес, секторот за избирачкиот список исто така ќе ја достави опремата за идентификација за начинот на гласање со отпечатоци од прсти. Сите подготовки се направени на време и веруваме дека нема да наидеме на поголеми проблеми, во техничкиот дел или можеби некоја мала грешка“, рече Дитмире Шеху, потпретседателка на ДИК.

Право на глас на овие избори имаат 1 милион 824 илјади 864 лица. Во сабота ќе гласаат 1899 затвореници, 351 лице во старечки домови и 6 внатрешно раселени.

ДИК:

1 824 864 – лица со право на глас
1899 година – затвореници со право на глас
351 – во домови за стари лица
6 – Внатрешно раселени

Утре ќе гласаат болните и изнемоштените лица, но нивните барања се уште се обработуваат. Во обработка е и бројот на лица кои се во изолација и кои побарале да им се даде право на глас.
Потпретседателката на ДИК, Дитмире Шеху, вели дека се преземени сите мерки за почитување на здравствените протоколи при гласањето.

“Општините беа навремено известени дека треба да ги дезинфицираат сите избирачки места еден ден пред гласањето и по гласањето во недела , општините треба да ги дезинфицираат избирачките места”, додава Шеху.

Во Македонија има вкупно 80 општини и градот Скопје, како и 3480 избирачки места.