Грција дополнително ги олеснува мерките за вакцинираните лица

Грција дополнително ги олеснува мерките за вакцинираните лица

Од денеска, грчките власти дополнително ќе ги ублажат ограничувањата за граѓаните кои се целосно вакцинирани против корона вирусот.

Министерот за здравство, Танос Плеврис, кој ќе објави нови мерки по состанокот со владиниот комитет за Ковид-19, сепак отфрли дека ќе бидат воведени дополнителни, како што рече, „казнени правила“ за невакцинирани лица.

– Нашиот непријател не се невакцинирани луѓе, туку вирусот корона – рече Плеврис, пренесува порталот Катимерини.

Околу 6,18 милиони луѓе се вакцинирани против коронавирус во Грција, што сочинува 57,6 проценти од населението.