САД: Курти да го одложи спроведувањето на одлуката за табличките

САД: Курти да го одложи спроведувањето на одлуката за табличките

Советникот во американскиот Стејт департмент Дерек Шоле напиша дека разговарал со косовскиот премиер Албин Курти од кого побарал да ја одложи одлуката за замена на српските со косовски регистарски таблички во обид да се спречи понатамошна ескалација на состојбата на северот од земјата.

САД и ЕУ и претходно побараа од Косово да го одложи ова прашање за уште десет месеци. Од друга страна, официјален Белград бара договор за ова прашање, односно враќање на статусно неутралните таблички КС во употреба.

Регистарските таблички издадени од српските власти Приштина ги смета за нелегални, но досега се толерираа на северот на Косово. Во Косово од 1 ноември официјално стапи во сила одлуката на владата на премиерот Албин Курти, според која регистарските таблички на возилата на косовските граѓани регистрирани во Србија треба да се заменат со оние што се пропишани со законите на Република Косово.

 

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.