Мигранти пеш одат од Србија кон хрватската граница

Мигранти пеш одат од Србија кон хрватската граница

Група од околу 150 мигранти, кои вчера пеш тргнаа кон хрватската граница, во моментов се наоѓаат на автопатот кај клучката за населбата Печинци, и според изјавите дадени за Танјуг, тие веруваат дека овој протест ќе ги натера Хрватите да ја отворат за нив границата.

Мигрантите, каде мнозинството се средовечни мажи и неколку деца од по петнаесетина години, во придружба на полицијата се движат кон хрватската граница, а Осима Африди од Пакистан порача дека се надева оти со овој потег ќе ги натераат Хрватите да ја отворат границата и да им дозволат да заминат кон саканите дестинации во Италија или Франција.

- Многу денови спиевме во шума и под мостови, а температурата се спушта, ќе почне снег да паѓа и сакаме да одиме кон границата, бидејќи за нас овде ќе има многу проблеми, вели Африди.

Тој дополни дека план на групата е на границата да бидат најмногу десет денови, по што очекуваат хрватските граничари да ги пуштат да минат низ таа земја.

- Многумина велат дека нема да ни ја отворат границата, но ние мислиме дека ќе ја отворат и оти за тоа ќе ни помогне овој наш протест, истакна Африди.

Тој дополни дека многу тешко го поднесуваат лошото време и дождот, бидејќи немаат резервна облека, а некои немаат ни кебиња ниту храна.

Африди објасни дека меѓу нив има само неколку деца, а нема жени, бидејќи ним им е тешко да патуваат пеш и оти планот е тие подоцна да им се придружат со автобус или воз.

Инаку, кај Печинце од главната група се одвоија петнаесетина мигранти кои се откажаа и припадниците на српската полиција ги вратила во Печинце, а од таму во Белград.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.