Презентиран нов модел за субвенциии во земјоделството и руралниот развој

Презентиран нов модел за субвенциии во земјоделството и руралниот развој

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски на денеска на брифинг со новинари презентираше нов модел за субвенционирање преку програмите за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. Моделот треба да биде комплетиран до крајот на годинава, а ќе...

Девизните резерви 3,28 милијарди евра

Девизните резерви 3,28 милијарди евра

Девизните резерви на крајот на август годинава изнесувале 3.285,7 милиони евра и во однос на претходниот месец бележат зголемување за 89,1 милион евра.

Раст од 110 проценти на странските туристи во јули, најбројни од Турција, Србија и Полска

Раст од 110 проценти на странските туристи во јули, најбројни од Турција, Србија и Полска

Во државава во јули годинава се регистрирани 169 449 туристи, од кои 54 проценти се домашни, а 46 проценти се странски туристи. Државниот завод за статистика денеска објави дека бројот на ноќевањата во јули 2022 година изнесува 700 629, од...

Зголемени цените на производителите на индустриски производи

Зголемени цените на производителите на индустриски производи

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јули 2022, продажните цени на производителите на индустриски производи, се повисоки за 0.4% на месечно ниво, а за 18.0 % на годишно ниво.

Поевтинуваат горивата од полноќ

Поевтинуваат горивата од полноќ

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,25% во однос на одлуката од 5.09.2022 година.

„Finance Think”: Во вториот квартал од 2022 инфлацијата се искачи на 12.3 отсто на годишна основа

„Finance Think”: Во вториот квартал од 2022 инфлацијата се искачи на 12.3 отсто на годишна основа

Во вториот квартал од 2022, БДП се зголеми за 2.8 отсто на годишна основа. Овој раст е сличен на динамиката од 2021 година, но е под очекуваниот, остварен е во услови на нагласена неизвесност која произлегува од руско-украинскиот конфликт, како...

Николовски: Обезбедени се резерви на млеко, брашно и зејтин

Николовски: Обезбедени се резерви на млеко, брашно и зејтин

Брашното, зејтинот и млекото нема да недостигаат на ниту еден граѓанин во државата и покрај кризата и поскапувањето на цените на прехранбените производи – уверува министерот за земјоделство Љупчо Николовски. Ако има недостиг на храна, договорено е резерви да се...

Бектеши: Маржата за трговија со струја ограничена на 10 проценти

Бектеши: Маржата за трговија со струја ограничена на 10 проценти

Министерството за економија ја одреди највисоката трговска маржа на електричната енергија за сите трговски друштва и трговци поединци кои вршат трговија на пазарот со електрична енергија на големо и на мало во висина најмногу до 10 проценти, како нова мерка...

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.

Заман Македонија