Ангеловска-Бежоска: Догодина постепено забавување на инфлацијата

Ангеловска-Бежоска: Догодина постепено забавување на инфлацијата

Догодина очекуваме постепено забавување на инфлацијата, којашто на среден рок би се вратила на историските стапки од околу два процента, вели гуверерката на Народната банка Анита Ангеловска Бежовска, во новогодишна белешка, порачувајќи дека се неопходни структурни реформи коишто ќе ја...

Граѓаните помалку трошат за Нова година од порано

Граѓаните помалку трошат за Нова година од порано

Граѓаните повеќе би сакале да слават во ресторани или во странство, но поради финансиски причини повеќето граѓани се подготвуваат да слават дома со своите семејства. Некои им се придружија на членовите на семејствата кои дојдоа од печалба.

Продавачите повеќе се жалат од купувачите

Продавачите повеќе се жалат од купувачите

Граѓаните се подготвуваат за Нова Година. И покрај високите цени, полни се и пазарите и торбите. Повеќето граѓани не сакаат да штедат кога се во прашање новогодишните празници, па сакаат да ги прослават како и секоја друга година. Но, некои...

Регулаторна ја соопшти новата цена на струјата која ќе важи од 1-ви јануари

Регулаторна ја соопшти новата цена на струјата која ќе важи од 1-ви јануари

Струјата за домаќинствата во првиот и во вториот блок од 1 јануари се намалува, а се зголемува во третиот и четвртиот блок. Намалување има и на цената за малите потрошувачи, соопшти денеска на прес-конференција претседателот на Регулаторната комисија за енергетика...

Природен гас за топланите и за другите потрошувачи ќе се набавува од бугарската фирма „Balkan Utilities“

Природен гас за топланите и за другите потрошувачи ќе се набавува од бугарската фирма „Balkan Utilities“

ЕСМ Продажба потпиша договор за снабдување со природен гас за производство на топлинска енергија за топланите Исток, Запад, Енергетика и Скопје Север, како и за останатите потрошувачи на природен гас, пред се поголемите производствени и услужни капацитети.

Бектеши: Од 1 јануари ќе имаме снабдување со природен гас за граѓаните, индустријата и институциите

Бектеши: Од 1 јануари ќе имаме снабдување со природен гас за граѓаните, индустријата и институциите

На јавниот повик на ЕСМ досега има пристигнато две понуди, но ги повикуваме заинтересираните страни и сите што имаат можност да снабдуваат со природен гас во нашата држава да достават понуди до крајот на денот, изјави денеска министерот за економија...

Ковачевски: Економијата може да одговори на зголемување на минималната плата на 20.000 денари

Ковачевски: Економијата може да одговори на зголемување на минималната плата на 20.000 денари

Во првиот квартал од идната година ќе имаме зголемување на минималната плата, согласно методологијата што беше направена на самиот почеток на мандатот на оваа Влада, која предвидува дека минималната плата се усогласува 50 проценти со зголемувањето на трошоците за живот...

Бислимоски: Струјата ќе поскапи за 3,5 до 4% доколку се прифатат барањата на енергетските компании

Бислимоски: Струјата ќе поскапи за 3,5 до 4% доколку се прифатат барањата на енергетските компании

Трите енергетски компании ги доставија своите барања до Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) за цената на електричната енергија на регулираниот пазар по 1 јануари идната година.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.