А1 Македонија го постави “СМАРТ езеро Младост – прва иновативна туристичка атракција” во општина Велес

А1 Македонија го постави “СМАРТ езеро Младост – прва иновативна туристичка атракција” во општина Велес

А1 Македонија со задоволство ја информира јавноста дека проектот СМАРТ езеро Младост е целосно имплементиран со што општина Велес ја почнува својата трансформација во модерен и паметен град по примерот на развиените европски градови и го подобрува квалитетот на живот...

Владата ветува повеќе пари за општините до 2024 година

Владата ветува повеќе пари за општините до 2024 година

Владата реши повторно финансиски да им помага на општините. Во следните три години односно до 2024 година за двојно ќе им ги зголеми приходите кои ги добиваат по основ на данок на личен доход од граѓаните кои живеат во општината.

Просечната плата во јули 28 540 денари

Просечната плата во јули 28 540 денари

Просечната исплатена нето-плата по вработен во јули годинава изнесувала 28 540 денари и е за 4,8 отсто поголема од истиот месец лани, соопшти Државниот завод за статистика.

За една година трошоците за живот драстично се зголемиле

За една година трошоците за живот драстично се зголемиле

Со наближувањето на есента, граѓаните ги започнуваат и своите подготовки за зимските резерви на храна.

Мелничари: Лебот ќе поскапе поради новата цена на пченицата на светските берзи

Мелничари: Лебот ќе поскапе поради новата цена на пченицата на светските берзи

Обвинувањата на земјоделците дека мелничко – пекарската индустрија неосновано ги зголемува цените на лебот и печивата е нарачана политичка реакција. Ова е ставот на претседателот на оваа индустрија Горан Малишиќ кој кусо телефонски ни соопшти дека не сака да коментира...

Каматата повеќе не може да биде повисока од долгот

Каматата повеќе не може да биде повисока од долгот

Синдикатите и граѓанските здруженија се делумно задоволни од измената на Законот за облигациони односи. Нивното децениско барање е усвоено- каматата да не ја надминува висината на долгот, но сметаат дека правилото морало да важи ретроактивно.

Пред сезоната на зимница, пиперките со повисоки цени

Пред сезоната на зимница, пиперките со повисоки цени

Сезоната на подготовка на зимници започна, но граѓаните се жалат дека оваа година цените на зеленчукот и овошјето се најскапи од кога паметат.

Минималната потрошувачка кошничка за една година поскапела за 900 денари

Минималната потрошувачка кошничка за една година поскапела за 900 денари

За една година минималната потрошувачка кошничка е поскапа за речиси 900 денари. Најмногу се зголемени трошоците за храна и режиските трошоци.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.

Заман Македонија