ДИТ добил 2300 пријави од граѓани, 847 се за непочитување на мерките за заштита

Во периодот од 11 март до 28 мај годинава Државниот инспекторат за труд регистрирал 2.300 пријави од граѓани, од кои 847 на непочитување на мерките за заштита од коронавирусот.

Останатите пријави, како што рече директорот Аљајдин Хавзиу, биле за добивање информации.

-Во овој дел само мал број од пријавите се во однос на работните услови внатре. Повеќето се по закон за работни односи. Претствници на државниот инспекторат за труд во овие конфекции кои сега се посочени со проблеми и во останатите конфекции цело време биле присутни, сугерирале да се придржуваат кон мерките и протоколите на Владата, работодавачите успешно го спроведувале и по тој основ ние немаме претставки, рече Хавзиу.