Габер Дамјановска: Академијата за судии и обвинители има круцијална улога за регрутација на стручни и професионални кадри

Габер Дамјановска: Академијата за судии и обвинители има круцијална улога за регрутација на стручни и професионални кадри

Без соодветно професионално подготвени кадри, реформите во правосудниот систем би биле невозможна мисија. Да помогнат во исполнување на еден од условите за членство на нашата држава во ЕУ – правосудство, интерес пројавиле 497 кандидати кои ќе се борат да го...

Интервју | Францускиот амбасадор Тимоние: Треба да се зајакне владеењето на правото

Интервју | Францускиот амбасадор Тимоние: Треба да се зајакне владеењето на правото

Францускиот амбасадор Кристијан Тимоние беше сведок на сите големи историски настани кои се случија во Северна Македонија во последните години, како што е промената на името. Но, г-дин Тимоние не беше само обичен следач на настаните, туку тој беше активно...

Аранитаси од ЕБОР: Опоравувањето и растот ќе зависат и од напредокот на домашните економски реформи

Аранитаси од ЕБОР: Опоравувањето и растот ќе зависат и од напредокот на домашните економски реформи

Брзината со која ќе има опоравување и раст ќе зависи од опоравувањето на економиите во земјите од еврозоната, но и од напредокот на домашните економски реформи, со кои би се подигнало нивото и квалитетот на јавните инвестиции и би се...

Јовановска-Стојановска: Единствено безбедно решение е наставата да се организира онлајн, примарно е да се зачува менталното здравје на децата

Во овој момент оптимално решение е да се продолжи со онлајн настава. Оптимално решение ако на прво место ја ставиме пандемијата и да го заштитиме здравјето на нашите деца и на повозрасните. Ако тргнеме од тоа, единствено безбедно решение е...

Андрикиене: Мисијата за оценка на изборите во Северна Македонија е со ист формат како и мисиите во Србија, Хрватска и Полска

Андрикиене: Мисијата за оценка на изборите во Северна Македонија е со ист формат како и мисиите во Србија, Хрватска и Полска

Применетиот формат на мисијата за оценка на изборите во Северна Македонија е ист како во мисиите спроведени за време на неодамнешните избори во Србија, Хрватска и Полска и тој овозможува сеопфатно набљудување на изборниот процес, кој го гледаме како процес...

Џон Кенеди Мосоти, директор на УНФПА за С. Македонија: Државата направи големи законски чекори за спречување детски бракови и практики што им штетат на жените и девојчињата

Џон Кенеди Мосоти, директор на УНФПА за С. Македонија: Државата направи големи законски чекори за спречување детски бракови и практики што им штетат на жените и девојчињата

Фондот за население на ОН го објави извештајот за состојбата со светското население за 2020 година. Овогодишната тема е штетни практики.

Деспотовски: Со наши средства поттикнуваме соработка на домашни со компании и организации од Западен Балкан

Деспотовски: Со наши средства поттикнуваме соработка на домашни со компании и организации од Западен Балкан

Македонската економија има реална потреба од поддршка од државата, но има и доверба во процедурите што ги реализира Фондот за иновации и технолошки развој. Не сметам дека некој ќе вложи време во подготовка на сериозна инвестиција ако знае дека средствата...

Адеми: Можеби ќе се соочиме со исти мерки ако имаме ваква ситуација и во септември

Адеми: Можеби ќе се соочиме со исти мерки ако имаме ваква ситуација и во септември

Учебната 2019/2020 година ќе заврши со онлајн-настава согласно со одлуката на Владата учениците да не се враќаат во клупите до 10 јуни. 

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.