Силвија Митевска: Спортската дипломатија креира можности за зајакнување на меѓународните односи

Силвија Митевска: Спортската дипломатија креира можности за зајакнување на меѓународните односи

Спортската дипломатија е релативно нов концепт кој подразбира стратешка употреба на спортот, односно примена на спортот како средство за градење на позитивни односи со цел постигнување на одредени национални и надворешно-политички приоритети.

Филиповска-Грашковска: ДПИ има капацитет да ангажира вработени и од Годишниот план и преку програмата К-5

Филиповска-Грашковска: ДПИ има капацитет да ангажира вработени и од Годишниот план и преку програмата К-5

Согласно членот 14 од Законот за инспекциски надзор, со инспекторатот раководи директор на инспекторат, кој го именува и разрешува Влада во согласност со законот. Така што директорите на инспекторатите се именуваат и разрешуваат на владини седници од страна на Владата,

Савада: Северна Македонија е стабилна земја, посветени сме да стане членка на ЕУ

Савада: Северна Македонија е стабилна земја, посветени сме да стане членка на ЕУ

Немам сомнеж во стабилноста на Северна Македонија и сум голем оптимист во однос на процесот на проширување на Европската Унија. Јапонија е силно посветена на поддршката за Северна Македонија да стане членка на ЕУ. Иницијативата за соработка со земјите од...

Димитров: Европската Унија не може да си дозволи луксуз и оваа 2021 година да помине со неуспех во проширувањето

Португалија ќе биде заинтересирана да ги продолжи напорите на Германија, Берлин најавува дека останува посветен на ова прашање, мислам дека Европската Унија не може да си дозволи луксуз и оваа 2021 година, да помине така како што помина 2020, со...

Заев: Со поглед кон ЕУ, како Македонци имаме што да кажеме на нашиот македонски јазик, рамноправни со останатите европски народи

Заев: Со поглед кон ЕУ, како Македонци имаме што да кажеме на нашиот македонски јазик, рамноправни со останатите европски народи

Создавање дијалог, а не конфликт со Бугарија, интензивирање на комуникацијата по празниците со цел пронаоѓање решение, кое ќе биде во духот на европските вредности, но и зацврстување на ставот дека нашето членство во ЕУ нема друга алтернатива се дел од...

Силвестри: Европското чекорење на земјите кандидатки треба да се држи настрана од проблематики вкоренети во историјата

Силвестри: Европското чекорење на земјите кандидатки треба да се држи настрана од проблематики вкоренети во историјата

Италија се бори со сите сили во Советот на министри што е можно побрзо да се усвои преговарачката рамка за Северна Македонија, посакува надминување на моменталната блокада, која настана по бугарското вето и апелира на здрав разум до сите. 

Габер Дамјановска: Академијата за судии и обвинители има круцијална улога за регрутација на стручни и професионални кадри

Габер Дамјановска: Академијата за судии и обвинители има круцијална улога за регрутација на стручни и професионални кадри

Без соодветно професионално подготвени кадри, реформите во правосудниот систем би биле невозможна мисија. Да помогнат во исполнување на еден од условите за членство на нашата држава во ЕУ – правосудство, интерес пројавиле 497 кандидати кои ќе се борат да го...

Интервју | Францускиот амбасадор Тимоние: Треба да се зајакне владеењето на правото

Интервју | Францускиот амбасадор Тимоние: Треба да се зајакне владеењето на правото

Францускиот амбасадор Кристијан Тимоние беше сведок на сите големи историски настани кои се случија во Северна Македонија во последните години, како што е промената на името. Но, г-дин Тимоние не беше само обичен следач на настаните, туку тој беше активно...

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.