Новиот објект на Македонската филхармонија се отвора в недела со ексклузивен концерт

Новиот објект на Македонската филхармонија се отвора в недела со ексклузивен концерт

Новиот објект на Македонската филхармонија со модерен изглед и архитектонски и акустични карактеристики според сите светски стандарди, ќе биде отворен в недела во 19 часот со ексклузивен концерт на Филхармонијата со која како солист ќе настапи нашиот светски етаблиран пијанист...

Лани зголемен бројот на кинопретстави

Лани зголемен бројот на кинопретстави

Во Македонија минатата година во 14 кина биле прикажани 985 филмови и 16.295 кинопретстави во кои имало 441.017 посетители, објави денеска Државниот завод за статистика.

„Културното наследство и одржливиот туризам“, тема на Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите

„Културното наследство и одржливиот туризам“, тема на Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите

„Културното наследство и одржливиот туризам“ е тема на годинашното одбележување на Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите, кој го одбележуваат националните комитети на ИКОМОС во 108 земји во светот, меѓу кои и во Македонија.

Уште едно прво место на интернационален натпревар по пијано

Уште едно прво место на интернационален натпревар по пијано

Пијанистот Арда Мустафаоглу освои прво место на осмиот интернационален натпревар на млади музичари “Antonio Salieri” кој се одржуваше од триесетти март до втори. април во Legnago–Verona (Италија).

Свечено отворање на Саемот на книга

Свечено отворање на Саемот на книга

Над 80.000 книги на повеќе од 80 издавачи ќе бидат на продажба на 29. Меѓународен саем на книгата кој на простор од 4.000 метри квадратни во првата саемска хала вечер ќе биде свечено отворен.

Со ексклузивен концерт на 21 мај ќе биде отворен новиот објект на Македонската филхармонија

Со ексклузивен концерт на 21 мај ќе биде отворен новиот објект на Македонската филхармонија

Новиот објект на Македонската филхармонија со модерен изглед и архитектонски и акустични карактеристики по сите светски стандарди ќе биде отворен на 21 мај.

Годинава поддршка за 69 проекти на креативните индустрии

Годинава поддршка за 69 проекти на креативните индустрии

Шеесет и девет проекти од 90 пријавени на Конкурсот за финансирање проекти на креативните индустрии ќе бидат поддржани годинава од Министерството за култура.

Младиот пијанист Арда Мустафаоглу добитник на прва награда на светски натпревар

Младиот пијанист Арда Мустафаоглу добитник на прва награда на светски натпревар

На интернет натпреварот „Best Mozart Perfomance“, во рамките на „Great Composers“ светските натпревари, македонскиот пијанист Арда Мустафаоглу го освои првото место во неговата категорија, во конкуренција на инстументалисти од САД, Полска, Канада, Велика Британија, Германија и други земји.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.