Истражување: За отворање на училиштата се над половина од анкетираните директори, наставници и родители

Истражување: За отворање на училиштата се над половина од анкетираните директори, наставници и родители

Преовладува позитивно мислење и во Kоординативниот кризен штаб и во Владата, но и во образовните институции, учебната година да почне со физичко присуство. Не прејудицираме, се разгледуваат сите можни опции, ги имаме протоколите за сите модели на настава кои се...

МОН го чека и ставот на СОНК пред да ги соопшти протоколите, објавени препораки за чистење на училиштата

Во очекување на протоколите со сите детали како ќе работат училиштата од 1 септември, Министетството за образование и наука објави Упатство со прирачник за одржување на училишните објекти заедно со видео како да се чистат и дезинфицираат.

На работа се враќаат само родителите чии деца одат на училиште, но не и оние кои имаат деца во градинка

На работа се враќаат само родителите чии деца одат на училиште, но не и оние кои имаат деца во градинка

Министерот за здравство Венко Филипче денеска појасни за кои вработени се однесува уредбата со која на работа треба да се вратат родителите кои имаат деца до 10-годишна возраст.

Само петките не помагаат за упис на престижен универзитет. Еда волонтирала на клиники, организирала хуманитрани акции, па сега ќе студира биопсихологија во САД

Само петките не помагаат за упис на престижен универзитет. Еда волонтирала на клиники, организирала хуманитрани акции, па сега ќе студира биопсихологија во САД

Уште од самиот почеток бев свесна за огромната конкуренција, како и за селективноста на образовна институција каква што е Универзитетот „Тафтс“. Фактот што се најдов меѓу примените 15% од вкупно 23.127 апликанти беше едно големо изненадување, но и еден вид...

Намален бројот на запишани студенти минатата академска година во однос на 2018/2019

Намален бројот на запишани студенти минатата академска година во однос на 2018/2019

Во минатата академска 2019/2020 година, на прв циклус (додипломски студии) на факултетите и на високите стручни школи во земјава се запишале вкупно  51 734 студенти, што е помалку за 3,6 отсто во однос на академската 2018/2019 година.

Конкурс на УКИМ за упис на студенти во 2020/2021, слободни 10 798 места

Конкурс на УКИМ за упис на студенти во 2020/2021, слободни 10 798 места

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ го објави Конкурсот за запишување студенти на прв циклус студии во академската 2020/2021 година. Според објавениот Конкурс, слободни се вкупно 10 798 места.

Во медицинското „Панче Караѓозов“ се полага квалификациски тест

Во медицинското „Панче Караѓозов“ се полага квалификациски тест

И покрај негодувањата на одредена група родители, со мало задоцнување тестирањето почна. Тестовите се полагаат едноподруго, а се состојат од 15 прашања за секој од двата предемета, изјави за МИА Маја Салиу, директор на средното медицинско училиште „Д-р Панче Караѓозов“,

Квалификациско тестирање во три средни училишта, во „Орце Николов“ ќе има уште една билингвална паралелка

Квалификациско тестирање во три средни училишта, во „Орце Николов“ ќе има уште една билингвална паралелка

Во скопската гимназија „Орце Николов“ утре нема да се полага квалификациско тестирање како што претходно беше најавено поради поголем број пријавени ученици со ист број бодови од предвидените места во Конкурсот.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.

Заман Македонија