Можност повеќе за сите оние кои во иднина сакаат да студираат во најелитните универзитети во светот

Можност повеќе за сите оние кои во иднина сакаат да студираат во најелитните универзитети во светот

ПСУ Јахја Кемал објавува конкурс за доделување на стипендии за средното образование. Приемниот испит ќе се одржува на 14-04-2019 во недела во 11.00 часот во повеќе градови ( Скопје, Тетово, Струга......).

 

Можат да се пријават ученици од деветтите одделенија на www.ykc.edu.mk/en/admission-formрок за пријавување е до 13-04-2019 година.

1 e0196

Услови за полагање на приемниот испит се:

 • Ќе се одговара на прашања по математика, општа култура и на прашања за проверка на интелигенцијата.
 • Приемниот испит ќе се полага на Македонски, Албански, Турски и Англиски јазик.
 • За полагање на приемниот испит не е задолжително познавање на англискиот и турскиот јазик
 • Учениците ќе добијат попусти во проценти на школарината според дадената табела ако ги освојат првите 15 места на приемниот испит посебно за Скопје, Струга, и Тетово-Боговиње.
 1. Место 100%
 2. Место 90%
 3. Место 80%
 4. Место 70%
 5. Место 60%
 6. Место 50%
 7. Место 40%
 8. Место 40%
 9. Место 40%
 10. Место 30%
 11. Место 30%
 12. Место 30%
 13. Место 20%
 14. Место 20%
 15. Место 20%

Please publish modules in offcanvas position.