ПСУ 'Јахја Кемал' ја продолжува традицијата на меѓународната сцена

19 брилијантни ученици од нашата земја уште еднаш со гордост ја претставуваа младата научна визија на Република Северна Македонија пред меѓународната сцена.

789 проекти од над 50 различни земји и илјадници учесници, пласирани во финалниот дел на "Genius 2019 project olympiad" што се одржа во државниот универзитет Освего во Њујорк, САД.

1 b4410

Учениците од Македонија се натпреваруваа во пет категории: наука, визуелни уметности, бизнис, креативно пишување и роботика.

ПСУ „Јахја Кемал“ учествуваше со 18 проекти и 19 ученици. Еве ги и резултатите што беа постигнати:

Златни медали:

 • Ивана Матоска
 • Дуња Рашкова.

Сребрени медалиː

 • Михаела Хаџиска
 • Џавит Креци
 • Даниела Милошоска
 • Еранда Ајдини
 • Марија Ивановиќ
 • Бејза Исмаил
 • Никола Начев
 • Јосиф Тепеѓозов.

Бронзени медали:

 • Деа Рајхл
 • Марија Брајковска
 • Албин Алиу
 • Теодора Смиљевска.

И Пофалнициː

 • Дрен Каличи
 • Ива Јоргушеска
 • Несибе Деликташ.

2 400ff

3 f747e

4 589dd

Please publish modules in offcanvas position.