Меѓународен ден без тутун: Учениците на “Јахја Кемал” со акција против пушењето

Со почетокот на пандемијата COVID-19 сфативме колку е важно нашето здравје и колку работите можат да влијаат врз нашето здравје.

MK_1ef47.jpg

По повод Меѓународниот ден против тутунот, учениците од ПСУ „Јахја Кемал“ организираа серија активности во центарот на градот Струга за да ги известат граѓаните за опасноста што пушењето им носи врз нивното здравје.

Активистите кои носеа маски и ракавици, практикувајќи социјална дистанца, ги интервјуираа граѓаните и ги информираа за штетните ефекти од пушењето што пушачите обично го запоставуваат. Оваа учениците го направија преку неколку проекти и експерименти.

MK_f63f3.jpg

Тутунот може да се смета за убиец на над 8 милиони луѓе, тутунот влијае и на оние кои не го користат и нивната околина.

Во моментов пушачите се со поголема веројатност да бидат сериозно погодени од коронавирус и разни други болести.

MK_8c5c1.jpg

Учениците веруваат дека нивните активности ќе ја допрат совеста на пушачите, така што ќе ја разберат штетата што им ја предизвикуваат на себе и на другите.