Рио 2016: Завршија Олимписките игри, најмногу медали за САД

Рио 2016: Завршија Олимписките игри, најмногу медали за САД

Завршија 31-те летни Олимписки игри во бразилскиот град Рио де Жанеиро.

По две седмици возбудливи натпреварувања, на крајот, најуспешни се натпреварувачите од Соединетите Американски Држави со 121 освоен медал.

Табела на десетте најуспешни земји според бројот на освоени медали:

  1. САД 121 (46 златни медали+37 сребрени+38 бронзени)
  2. Велика Британија 67 (27+23+17)
  3. Кина 70 (26+18+26)
  4. Русија 56 (19+18+19)
  5. Германија 42 (17+10+15)
  6. Јапонија 41 (12+8+21)
  7. Франција 42 (10+18+14)
  8. Република Кореја 21 (9+3+9)
  9. Италија 28 (8+12+8)
  10. Австралија (29 (8+11+10)

Вкупно 87 земји имаа свои претставници на победничкиот подиум.

Од регионот најуспешна е Хрватска која се пласира на 17.место со 10 медали (5+3+2).