Бунтовниците во источниот дел на ДР Конго убија 42 луѓе

Бунтовниците во источниот дел на ДР Конго убија 42 луѓе

Бунтовниците во источниот дел на Демократска Република Конго во напад во три града во областа Џугуа убија најмалку 42 луѓе.

Повеќе од 1,5 милиони луѓе учествуваа во протестите во Франција

Повеќе од 1,5 милиони луѓе учествуваа во протестите во Франција

Во Франција вчера, на 12 ден од протестите против реформите во пензискиот систем, според податоци на Генералната конфедерација на синдикатот на работници, учествувале над 1,5 милиони луѓе.

Стапката на наталитет во Италија продолжува да паѓа, достигнувајќи рекордно ниско ниво

Стапката на наталитет во Италија продолжува да паѓа, достигнувајќи рекордно ниско ниво

Стапката на наталитет во Италија продолжува да паѓа на ново ниско ниво, со рекорд постигнат во 2022 година кога имало помалку од седум раѓања на 1.000 луѓе.

Во Германија укинати последните анти-ковид мерки

Во Германија укинати последните анти-ковид мерки

По повеќе од три години во Германија денеска престануваат да важат заштитните мерки против пандемијата на Ковид-19, но политичарите предупредуваат дека коронавирусот сè уште претставува ризик по здравјето.

Њујорк тајмс: Тајни американски документи за воен план во Украина се објавени на интернет

Њујорк тајмс: Тајни американски документи за воен план во Украина се објавени на интернет

Тајни документи со детали за плановите на САД и НАТО да помогнат во подготовката на Украина за пролетна офанзива против Русија се објавени на платформи на социјалните мрежи, објави Њујорк Тајмс. Пентагон соопшти дека го проценува пријавеното нарушување на безбедноста.

Италија назначува специјален комесар за кризата предизвикана од сушата

Италија назначува специјален комесар за кризата предизвикана од сушата

Италијанската влада најави дека ќе назначи специјален комесар за решавање на кризата предизвикана од сушата, како и работна група составена од службеници од различни министерства.

Во Париз повеќе од 10.000 тони ѓубре на улиците

Во Париз повеќе од 10.000 тони ѓубре на улиците

Над 10.000 тони ѓубре има на улиците на Париз поради штрајкот на градските работници за собирање смет, соопштија денеска градските власти.

Хашкиот суд издаде налог за апсење на Путин

Хашкиот суд издаде налог за апсење на Путин

Меѓународниот кривичен суд во Хаг издаде налози за апсење на Путин и неговата комесарка за правата на децата, Марија Алексеевна Лвова-Белова, поради „незаконско депортирање на украински деца“.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.