Европскиот суд за човекови права , го потврди прекршокот на човековите права на турците депортирани од Молдавија

Европскиот суд за човекови права, одлучи дека депортирањето на наставниците е прекршок на човековите права.

Според одлуката на судот, Молдавија е должна да плати по 25 илијади евра по жалба.

По неуспешниот воен удар на 15 Јули 2016, турскиот амбасадор во Молдавија поднесе тужба за членство во организајицата на движењето Ѓулен на наставниците во училиштата “Оризонт“.

По жалбата, полицијата на Молдавија заедно со Турската разознавачка организација и апликантот на жалбата ЈАсин Оздил, депортираа 7 наставници во Март 2018 година.

Образложение за депортирањето: Закана за националната безбедност

Депортираните лица, пред да се случи неочакуваното депортирање поднесоа барање за статус на мигранти но барањето им беше одбиено, истите лица со образложение “закана за национална безбедност“ се депортирани.

Апликантите се неправедно притворени поради нивниот политички избор, без прилика за приговор и без никаква дадена информација на семејството.

Please publish modules in offcanvas position.