130 годишната медиумска организација The Independent , „Вистинското лице на лицето кое се бара во Турција“

Во натписот се кажува дека, Ердоган ги уапси полицајците кои го вршеа испитувањето за корупција помеѓу датумите 17-25 Декември, припреми список пред пучот на 15 Јули и ги разреши офицерите особено тие што не сакаа да навлезат во Сирија.

Во натписот на Шанон Ебрахим кој е Едитор на надворешни вести кажува дека Турција на многу влади им даде мито за киднапирање на членовите на Движењето Ѓулен.

Вака гласи статијата на Ебрахим со наслов „Вистинското лице на лицето кое се бара во Турција“

Турскиот претседател Реџеп Тајјип Ердоган врши притисок врз Белата куќа за да го вратат Фетхуллах Гулен.

Минатата недела падна во новина тајниот разговор на личниот адвокатна претседателот Доналд Трам, Руди Гулиано со владата на Турција.

Ердоган, врши притисок врз Белата Куќа за Ѓулен да го вратат во Турција и да биде осуден со започнување на неуспешниот пуч во 2016 година.

Гулиано користел провокативен дискурс опишувајќи го Ѓулен како „опасен екстремистички крај“, исто како што во 2016 година Michael Flynn во списнаието Д Хилл го нападна Ѓулен со изразот „радикален Исламист“. 

Агентите на САД почнаа да ги истражуваат врските помеѓу Flynn и обвинителите дојдоа до заклучок дека Flynn планира да го киднапира Ѓулен и присилно да гооднесе во Турција.

Инсистирањето на Гулијан за екстрадиција на Ѓулен предизвика сомнеж кај американските високи функционери дека тој има тајни односи со турската влада. Јавниот обвинител на САД Jeff Sessions смета дека нема никаков корист од екстрадацијата на Ѓулен.

157d14faede8a803feb767e61e06c0e2 46585

Американците многу малце знаат за Фетхуллах Ѓулен кој живее во Пенсилванија, не знаат зошто Ердоган е полн гнев према Ѓулен и зошто врските на Ердоган и движењето Ѓулен од 2013 година па навака се полоши.

ВО 1990’тите Ердоган и Ѓулен беа во добри односи, кога Ердоган беше градоначалник на Истанбул одеше на организации каде домаќин беше Движењето Ѓулен.

Ердоган, пред да ја формира неговата партија АКП го посети Ѓулен. Движењето Ѓулен со нивните милијони следбеници низ цел свет беше важен сојузник за Ердоган.

Многумина веруваат дека Ердоган во 2002 дојде на власт со помош на Движењето Ѓулен. Целта на Ердоган и Ѓулен беше Турција да биде верска држава. Ердоган, за најпродаденото турско списание кое е под својство на Движењето Ѓулен, Заман, кажа дека е „цвеќе на демократијата“ но исто така он демократијата ја опишува како воз „Демократијата е како воз, ќе стигнеш до посакуваното место и ќе се симнеш“.

Движењето Ѓулен без официјален систем на зачленување  се смета дека има околу два до пет милиони следбеници. Ѓулен објави повеќе од 50 книги. Движењето Ѓулен е движење кое учи за хуманизам, образование и ја поддржува демократијата. Следбениците во Турција се обидуваа да го живеат Исламот заедно со модерна демократија.

Кога Ердоган дојде на власт во 2002 година, Гулен беше во егзил во Пенсилванија; тој се обиде трипати со децении на воените администрации да основа тајна религиозна организација и да се обиде да ја промени секуларната структура на државата. По воените удари во 1971 и 1980 година и кон крајот на 90-тите, тој повторно беше обвинет. Гулен беше ослободен од обвиненијата три пати.

Во 2008 година, Кривичното Генерално собрание на Врховниот Апелационен суд донесе пресуда по барање на Главниот јавен обвинител на Касациониот суд, кој се спротивстави на решението за ослободителна пресуда во март истата година и го потврди решението за ослободителна пресуда против Ѓулен.

Ѓулен за прв пат во 1999 година отиде во САД за лекување, надвор од Њу Јорк во растојание од еден ипол час патување застана во Пенсилванија соцел да се одмори.

Кога Ердоган дојде на власт на Ѓулен му понуди да се врати во Турција но Ѓулен поради здравствените проблеми не можеше да се врати. 

Ердоган, во Јуни 2012 јавно му понуди  на Ѓулен да се врати во Турицја, турските уметници со цел популацијата да си ја прошират го посетуваа Ѓулен во Пенсилванија. Во 2009 Движењето Ѓулен го достигна врвот каде успеа да присвои свои куќи, банки, шест телевизиски канали, две радио станици и многубројни списанија. Во 2013 списнаието Тиме, Ѓулен го стави на листата меѓу 100 најефективни луѓе на свет.

До крајот на 2013 година, амбасадата на Република Турција во Јужна Африка беше горд поддржувач на училиштата на движењето и турската џамија во Јужна Африка.

Кон крајот на 2013 година, турската полиција и обвинителите (претежно наводно поврзани со движењето Гулен) започнаа истраги за корупција во врска со лица поврзани со властта на АКП, некои банки и нивните деца.

Ердоган, отсртанувајќи неколку стотини полициски шефови направи расчистување. Тогаш Ердоган и Ѓулен тукушто изјавија војна и тоа беше прилика за Ердоган да го уништи Движењето Ѓулен.

Најлошото постапување е тортурата на турските безбедносни сили врз приведените. Прекршувањата на човековите права вклучуваат сексуална тортура, глад, лишување од сон, електричен шок, екстракција на нокти, задушување, изложеност на мраз вода, капки од стопена пластика, тортура со ладна и вода под висок притисок и удар на кој било дел од телото со остар предмет.

Владите низ целиот свет, добија притисок и мито од страна на Турција за да ги предадат членовите на Движењето Ѓулен особено учителите на училиштата на Движењето Ѓулен. Меѓу државите кои се поклонија на притисокот на Ердоган се Малезија, Сомалија, Мјанмар, Тајланд, Нигерија, Пакистан, Казахстан, Судан, Авганистан и Камбоџа. Вижењето Ѓулен.

Туција треба да биде свесна дека, правдата во Јужна Африка сеуште е жива и дека нашата разознавачка група не се продава лесно за да ги предаде членовите на Движењето Ѓулен. Нашиот устав, влада и суд никогаш нема да го дозволат тоа.

Линк: https://www.iol.co.za/news/opinion/unmasking-turkeys-most-wanted-man-36032252