Главниот гасовод во САД два дена не работи поради напад на сајбер криминалци

Главниот гасовод во САД два дена не работи поради напад на сајбер криминалци

Американската влада тесно соработува со операторот на најголемиот гасовод откако беше принуден да се затвори поради сајбер напад, за кој се верува дека е извршен од криминална банда.

Како што расте грижата за потенцијалните нарушувања во снабдувањето со гориво, американската влада на 9 мај издаде регионална регулатива за вонредни состојби за олабавување за транспорт на производи за гориво на автопатите низ 17 држави и округот Колумбија.

Преку овој цевковод се транспортираат околу 45 проценти од горивото во источниот брег на САД – вклучувајќи бензин, дизел, гориво и масло за греење дома – од рафинериите на Заливот во Тексас сè до Њујорк.